Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Oni su potomci hrvatskih iseljenika, zaljubljenici u Lijepu Našu i žele učiti hrvatski jezik

Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype). Polaznici tada mogu razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga
07. ožujka 2019. u 09:55 0 komentara 881 prikaza
Foto: Matica

Ovaj tjedan započeo je 18. ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Riječ je e-tečaju hrvatskoga jezika koji je nastao u suradnji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišnog računskog centra Srce, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Zagreb Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Ovaj je proljetni ciklus upisalo 13 polaznika, od kojih je dvoje stipendista Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Oni će se na tečaj uključivati iz svojih domova, od Sjeverne i Južne Amerike preko Europe do Australije, točnije iz 11 zemalja (SAD-a, Čilea, Argentine, Italije, Grčke, Norveške, Brazila, Australije, Poljske, Hrvatske, Kolumbije).

Podsjetimo, izrada tečaja HiT-1 trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Održava se dvaput godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina, za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana, u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, prof., dr. sc. Maša Musulin, prof. i Zrinka Kolaković, prof. 

Ljubav prema knjizi Markon na kreativan način u Beču uči mlade hrvatski jezik

Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran, što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype). Polaznici tada mogu razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga. 

Upravo nastava uživo, uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu namijenjen samostalnom radu polaznika, ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim. Naime, e-lektorice s pomoću Skypea razgovaraju dvaput tjedno sa svakim polaznikom. Kako se radi o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme, organizacija i provođenje nastave uživo zahtijeva veliku profesionalnost i fleksibilnost lektorica. Polaznici upravo ovu činjenicu, uz srdačnost i susretljivost lektorica, posebno ističu u svome završnome vrednovanju, a postotak odustajanja na HIT-u je vrlo malen. 

"Tečaj uglavnom pohađaju potomci hrvatskih iseljenika, ali ima i stranih polaznika kojima su supružnici podrijetlom iz Hrvatske, kao i onih zaljubljenika u hrvatsku kulturu, povijest, prirodne ljepote koji žele upoznati i ljepote jezika", otkrila je glavna e-lektorica tečaja Marija Bošnjak, ujedno i jedna od autorica e-tečaja.

Hrvatski jezik HiT-1 Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea

Jesenski tečaj najavljen je za 9. rujna – 1. prosinca 2019. (prijave do 30. kolovoza). Detaljnije informacije mogu se naći na ovom linku...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.