bogati kulturno umjetnički program

Proslava 90. obljetnice Hrvatskog dana u Kennywood Parku

Hrvatski dan
Foto: Franjo Bertović
1/5
06.09.2022.
u 22:52

Ove godine, u programu i slavlju ovog velikog jubileja, nastupila je „Jadran Beaver Valley Tamburitzans“ iz Aliquippe te „The Tamburitzans“ iz Pittsburgha, nasljednici nekadašnje čuvene Duquesne tamburice, veleučilišta Duquesene

Proslavljena je 90. obljetnica Hrvatskog dana od 2. do 4. rujna u velikom zabavištu za djecu i odrasle u „Kennywood Park“, u jugoistočnom dijelu Pittsburgha. Početkom prošlog stoljeća veliki iseljenički val iz Europe zapljusnuo je zapadnu obalu Atlantskog oceana, te su mnogi doseljenici u traženju boljih mogućnosti i života, našli svoje utočište u Pittsburghu i državi Pennsylvaniji. U tom vihoru našli su se i Hrvati.

Posao su pronalazili u rudnicima ugljena i željeza, topionicama i čeličanama. Usprkos teškom i višesatnom radnom danu, pružena im je prilika da savladaju sve teškoće i omoguće bolji i sigurniji obiteljski život te djeci bolju školsku naobrazbu. U kući i na svim obiteljskim i društvenim okupljanjima se je govorilo s hrvatskim jezikom a za bolje poznavanje engleskog jezika nije bilo vremena. Zato su im djeca i unuci bili od velike pomoći jer su kroz školovanje tečno govorili engleski jezik i postali prevodioci svojim roditeljima, bakama i djedovima.

Međutim, djeca kasnije kao odrasle osobe, lakše i slobodnije su se služila s engleskim jezikom te su osnovali „Englesko govoreće odsjeke HBZ-a“. Nekoliko tih odsjeka se je udružilo i odlučilo da jednom godišnje održe Hrvatski dan na javnom mjestu te predstave našu bogatu hrvatsku baštinu svojim članovima i američkoj javnosti. A, prilika za to je bio ovaj zabavni park kojeg tijekom ljeta posjećuje na tisuće ljudi. Park služi i mnogim drugim etničkim skupinama ili narodima da predstave svoju kulturu i tradicijske običaje. Već godinama se znaju datumi kad će tko predstaviti svoja kulturna nasljeđa, a naš hrvatski vikend je prvog tjedna u rujnu, i vikend kad se slavi Praznik rada (Labour Day) ovdje u Americi.

Tog vikenda doista je Hrvatski dan. Kroz javna ozvučenja čuje se hrvatska glazba, prodaju suveniri i nude jela hrvatske kuhinje, posebno s ražnja i roštilja. U poslijepodnevnim satima slijedi dobro pripremljen kulturno umjetnički program s domaćim ali i gostima izvana. Pa i iz naše Hrvatske. Mnogi tamburaški sastavi, pjevači i folkloraši nastupili su ovdje kroz ovo 90 godišnje vrijeme.

Ove godine, u programu i slavlju ovog velikog jubileja, nastupila je „Jadran Beaver Valley Tamburitzans“ iz Aliquippe te „The Tamburitzans“ iz Pittsbugha, nasljednici nekadašnje čuvene Duquesne tamburice, veleučilišta Duquesene. Bio je to predivan program na crti profesionalnosti, talenta i koreografskog vrhunskog umijeća. Gledalište nije štedjelo dlanove a oni 'daske' pozornice. Divni zvukovi glazbenih instrumenata, plesa i pjesme nadvisivali su „tropot uspinjače i vrisak djece“ na vlakićima koji su kružili, tako reći, nebeskim svodom, ovog predivnog i uzbudljivog zabavišta.

Program je vrlo dopadljivo vodio predsjednik „English speaking CFU Lodges“ Michael Ricci a zapaženim govorom prisutne je pozdravio nacionalni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo. Blagoslov skupa s govornice je uputio vlč. James Mazurek koji se je s ponosno osvrnuo na mnoge lijepe uspomene s proslave Hrvatskog dana, na koje je kao dijete dolazio s mamom rođenom Vučić te je izrecitirao na engleskom jeziku hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“. Bilo je to lijepo i dojmljivo što su prisutni pozdravili s dugotrajnim aplauzom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije