Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Tradicionalna posjeta Napretkovaca Veleposlanstvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Beču

Kako je Rozić-Vrankić već istaknula, posjeta Veleposlanstvima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske postala je tradicija Napretkovaca i svake se godine unosi u program Ljetne škole učenja njemačkog jezika u Beču.
19. kolovoza 2022. u 11:34 0 komentara 23 prikaza
Foto: Napredak, Beč

Nakon što su nedavno polaznici Napretkove Ljetne škole učenja njemačkog jezika u Beču, koju je i ove godine po šesti put organizirala bečka podružnica Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak na čelu s predsjednikom Zoranom Iljkićem, posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču, jučer su bili i u posjeti Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rekao glavni tajnik HKD Napredak Beč Goran Grbić, prema programu Napretkove ljetne škole 39 polaznika srednjoškolaca iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te dijelom iz Hrvatske bili su radoznali što će im reći Zihnaida Sadiković, savjetnica u Veleposlanstvu BiH, koja je svojim mladim gostima uvodno zaželjela srdačnu dobrodošlicu.

U nastavku razgovora mladi su, u ugodnom okruženju, iz prve ruke mogli saznati koja je zapravo uloga Veleposlanstva neke strane zemlje u domicilnoj državi, u ovom slučaju u Austriji koje su sve njegove zadaće. U ovom slučaju Napretkovci su čuli koju sve oblike pomoći državljani BiH koji žive ili se zateknu u Austriji mogu dobiti u njihovom diplomatskom predstavništvu u Beču. Grbić nam je rekao da su Veleposlanstvo BiH posjetili uz 40-tak polaznika Ljetne škole i dvoje njihovih pratitelja: prof. Anela Rozić-Vrankić i Aleksandar Kloic.

Kako je Rozić-Vrankić već istaknula, posjeta Veleposlanstvima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske postala je tradicija Napretkovaca i svake se godine unosi u program Ljetne škole učenja njemačkog jezika u Beču. A više od dva desetljeća bila je i na programu Napretkove ljetne akademije njemačkog u Beču, koja ove godine nije održana, jer je korona rastjerala studente, koji su obično pokazivali interes za učenje njemačkog u Beču. Vezano uz program boravka u Beču, važno je spomenuti neke od njegovih glavnih karakteristika.

Prvotno se radi o intenzivnom učenju njemačkog jezika, dva tjedna dnevno po četiri sata od ponedjeljka do petka. Nudi se i zanimljiv znanstveno-kulturni, te dodatni program, kako bi mladi upoznali povijesno-kulturne znamenitosti Beča. I uz to se i dobro zabavili. Dakle, učenje i zabava, što je privlačno za mlade naraštaje. A kada smo kod mladih, svakako treba naglasiti da su na pravom mjestu, jer glavni cilj Napretkove središnjice u Sarajevu, koja ove godine proslavlja 120. obljetnicu svog postojanja, i svih njenih podružnica uvijek je bio “spajati ljude i ulagati u mlade”. To je posebno naglasila i prof. Anela Rozić-Vrankić. I što na kraju reći nego “vidimo se i dogodine”, jer upravo je danas zadnji dan Napretkove Ljetne škole, koja je počela 7. kolovoza, i u kojoj su polaznici, uz učenje i upoznavanje Beča, stekli i mnoga, nezaboravna prijateljstva.

kulturna nagrada hrvatskog centra “Mini Metron” za 2021. uručen Adrijani Markon Jurčić i njenom “Obzoru” “DUGA NOĆ CRKVI” U Beču buran pljesak i povici “bravo” Josipu Čeniću i Dubrovačkim kavaljerima SUVREMENO MANJINSKO PJESNIŠTVO U Beču predstavljena trojezična antologija gradišćanskih Hrvata 'Rušimo granice'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.