Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Stigli brojni i iz udaljenijih mjesta: Održan 32. golf turnir u Cokeburgu

Sve odsječne organizacije  nose ime „St. Geroge“ (Sveti Jurja) zaštitnika, kojega su odsječni utemeljitelji, 29. lipnja 1907.g. na čelu s Djurom Godićem odabrali
11. kolovoza 2022. u 19:53 0 komentara 261 prikaza
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/4

Već 32. godine uzastopno održavaju se igre i natjecanja u golfu pod pokroviteljstvom odsjeka 354 Hrvatske bratske zajednice i Omladinskog zbora St. George iz Cokeburga, u Pensilvaniji.

Sve odsječne organizacije  nose ime „St. Geroge“ (Sveti Jurja) zaštitnika, kojega su odsječni utemeljitelji, 29. lipnja 1907.g. na čelu s Djurom Godićem odabrali. A za to postoji jedan od razloga, što su prvi članovi većinski bili iz Zagorja Ogulinskog te se preporučili zaštitniku sv. Jurju, da ih čuva na životnom putu i njihovim pothvatima a po uzoru na crkvu Svetog Jurja, koju ostaviše u svom rodnom kraju. 

Omladinski zbor St. George djeluje od ranih 50i godina, najprije kao „Kolo tamburica skupina „St. George“ koja kasnije mijenja ime u „St. George Jr. Tamburitzans“. Kroz svoje djelovanje nastupili su na sva 54 Omladinska tamburaška festivala HBZ-a koji se održavaju od 1967.g. Proputovali su i nastupali diljem Amerike, Kanade, domovine Hrvatske te na svim festivalima održanim u Zagrebu tj. u prelijepoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Nastupili su i u mnogim mjestima i gradovima bivše Jugoslavije i nekim europskim državama. 

Ovaj zbor je ustvari škola tamburice, folklora i pjesme. Djeca najprije uče izgovor i upoznavanju se s značenjem riječi a potom prelaze na notne zapise i muzičke instrumente.

Natjecanje u golfu je jedan vid zabave i sportskih aktivnosti ali i način prikupljanja sredstava za putovanje ovog vrlo uglednog i popularnog ansambla. Gdje god se putuje, uprava St. George Jr. Tamburice, pazi da djeca imaju besplatan prijevoz, hotel i hranu. A to iziskuje mnogo rada, strpljenja i organizacijskih priprema. Ali u tome su uspješni kroz sve ove godine i služe kao primjer mnogima. Vele, sve se može kad se hoće!

Na turniru je učestvovalo 115 golfera. Početak je bio s registracijom učesnika u 11:30, zajedničkim ručkom u podne i igrom na lijepom golf terenu „Nemacolin Country Club“ u Bealisvillu te proglašenjem pobjednika i večerom u 17 sati. Golf Club i teren su osmišljeni i projektirani još 1919.g., po poznatom arhitektu golf terena A. W. Tillinghast.

Na ovaj popularni i tradicionalni turnir došli su mnogi i iz udaljenijih mjesta, zbog igre, druženja i pomoći St. George Jr. Tamburici. Pa i mala skupina 'turista, Brckan i Filipec' iz našeg lijepog Zagreba.

UČENJE I ZABAVA Polaznici Napretkove ljetne škole njemačkog jezike u Beču oduševljeni programom Tea i Lana Karapandža MLADE GLAZBENICE Hrvatski gitaristički duet treći na natjecanju u Njemačkoj Gordan Grlić Radman Strateški projekt Vlada daje 32, 5 milijuna kuna za projekte bosanskohercegovačkih Hrvata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.