RADNI POSJET

Delegacija Slavonije u posjetu Americi

Franjo Bertović
23.08.2022.
u 21:23

Dotaknuta su i pitanja te mogućnosti investiranja u Slavoniju i u Republiku Hrvatsku. Pitanja su se većinski odnosila na ulaganja u privredu ali i na pozamašnu 'papirologiju' ili sređivanja dokumentacije o vlasništvu, što bi trebao biti prvi korak u bilo kojem ulaganju.

Ovih dana u Americi i Kanadi boravi delegacija političkog vrha Slavonije i nekoliko poslovnih ljudi. Zrakoplovom su doputovali u New York a potom posjetili našu hrvatsku zajednicu u tom velebnom gradu te automobilom prešli granicu u susjednu Kanadu. 

Tijekom vikenda, 20-21. kolovoza posjetili su Toronto, Norval i London u Ontariju. Tu su se susreli s mnogim iseljenicima i poslovnim ljudima koji su prisustvovali ljetnoj zabavi u Norvalu, kod Hrvatske crkve „Kraljica mira“ i miniFESTU „Zvuci tamburice“ u Londonu kod Hrvatske župe sv. Leopolda Mandića a, pod pokroviteljstvom Odsjeka 530 „Ogulin“ Hrvatske bratske zajednice. 

Obje priredbe imaju dugu tradiciju ali je kišovito vrijeme utjecalo na nešto manju prisutnost Hrvata i njihovih prijatelja ovom prilikom. Međutim, mnogi su bili puni radosti da su se mogli okupiti uz divne zvuke tamburice, folklora i pjesme nakon dvije godine 'kućnog pritvora' zbog nesretnog korona virusa. 

U Londonu veselje je kumuliralo s nastupom čuvene „St. George“ tamburice iz Cokeburga, Pensilvanije, tamburaškog sastava „Svemir“ iz Pittsburgha te Hrvatskog folklornog ansambla „Nova Nada“ iz Detroita, Michigana.

Gosti iz Slavonije u Londonu, Ontario, susreli su se s Izvršnim odbornicima Hrvatske bratske zajednice u Americi: nacionalnim predsjednikom Edwardom W. Pazom, nacionalnim potpredsjednikom i direktorom članskih usluga Franjom Bertovićem i nacionalnom tajnicom/blagajnicom Bernadette Luketich-Sikaras. Razgovaralo se je o suradnji i iskustvima ove naše najstarije te najveće organizacije Hrvata u dijaspori te o mogućnosti jače suradnje, posebno u gospodarstvu.

Dotaknuta su i pitanja te mogućnosti investiranja u Slavoniju i u Republiku Hrvatsku. Pitanja su se većinski odnosila na ulaganja u privredu ali i na pozamašnu 'papirologiju' ili sređivanja dokumentacije o vlasništvu, što bi trebao biti prvi korak u bilo kojem ulaganju. A odgovori su bili dosta pozitivni jer se poduzimaju ili su već poduzete određene radnje da bi sve teklo brže i stvaralo povjerenje investituru. 

Gosti iz Hrvatske obratili su se putem razglasa svim prisutnima te ih pozdravili i ukratko pojasnili razloge posjete. Gosti iz RH bili su u ovom sastavu: župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, župan Virovitičke-podravske županije Igor Andrović, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, prodajni direktor poduzeća Bjelin d.o.o. Jozo Jović, zastupnica poduzeća EKO gradnja d.o.o. Silvia Jović i glavni urednik časopisa Komunal Marijan Kavran.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije