Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Prof. Hrvoje Grgić povijesnim gitarama iz vlastite zbirke oduševio Austrijance

Naglasak je bio i na specifičnosti povijesnog razvoja gitare u pojedinim zemljama, kao i o međusobnom utjecaju različitih škola izrade gitare
09. svibnja 2019. u 08:40 0 komentara 111 prikaza
Foto: Hrvoje Grgić

Kulturnu manifestaciju "Dani stare glazbe" u Gradskom muzeju u Klosterneuburgu u Donjoj Austriji prošli vikend obilježila je izložba i predavanje zagrebačkog profesora i gitariste Hrvoja Grgića iz klase poznatog austrijskog glazbenika Lea Witoszynskog.

Veliki dan Pola stoljeća hrvatske crkve u Beču

U organizaciji Glazbene škole i Gradskog muzeja Klosterneuburg predstavljeno je 15-ak povijesnih, originalnih gitara iz zbirke Grgić te stari instrumenti iz zbirke Gabriel.

"Moj sin Zlatko Josip Grgić svirao je na gitarama kako bi prezentirao ton na instrumentima koji su restaurirani i vraćeni u originalno stanje", rekao je prof. Hrvoje Grgi, napomenuvši kako je gitare restaurirao Gabriele Lodi iz talijanskog Caprija, koji restaurira gitare za svjetski poznati Muzej violina u Cremoni.

 | Autor : Hrvoje Grgić Foto: Hrvoje Grgić

Istaknuo je kako je izložio gitare iz 19. stoljeća, zlatnog stoljeća gitare, koje su se svirale u Beču (Johann Georg Stauffer), Parizu (Rene Lacote), Londonu (Louis Panormo), Napulju (Gennaro Fabricatore), Granadi (Jose Pernas), Cadizu (Josef Pages) i Almeriji (Antonio de Torres).

"Na predavanju sam stavio naglasak na originalnost prilikom izvođenja kompozicija iz razdoblja romantizma, naravno i drugih povijesnih razdoblja i nužnost sviranja na originalnim instrumentima kako bismo dobili potpuni glazbeni doživljaj, jer je to moguće", naglasio je prof. Grgić dodavši: "Smatram da je budućnost klasične gitare i izvodilačke prakse upravo u originalnosti i autentičnosti koju nam omogućavaju vrhunski restaurirani glazbeni instrumenti, u ovom slučaju gitara".

Ljetna škola Evo kako možete učiti njemački jezik i uživati u ljepotama Beča

Naglasak je bio i na specifičnosti povijesnog razvoja gitare u pojedinim zemljama, kao i o međusobnom utjecaju različitih škola gradnje gitare.

"Španjolska gitara nastala je od Vihuela de Mano, instrumenta koji je imao 12 dvostrukih žica. Gitaristi su izbacili šest žica i nastavili svirati s preostalih šest. Veliki violinist Niccolo Paganini, uz svoju vrhunsku violinu koju je napravio Guarneri i za koju se tvrdi da je najbolja violina na svijetu, svirao je i na gitari od Gennara Fabricatorea iz 1826. godine", objasnio je Austrijancima profesor gitare iz Zagreba. 

Zaključio je kako je na izložbi predstavio gitaru od Gennara Fabricatorea iz 1829. godine, vrlo sličnu Fabricatoreovoj gitari koju je svirao sam Paganini: "Ton te gitare daje nam originalnu zvučnu sliku iz Paganinijeva vremena".

Opera Povratak Ljekarnika u Gradišće

Izložba i predavanje prof. Hrvoja Grgića izazvalo je veliko zanimanje Austrijanaca u Klosterneuburgu, a neki gitaristi imali su i priliku osobno svirati na originalnim, povijesnim gitarama. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.