Beć

Premijer austrijskim Hrvatima obećao daljnju podršku

Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
18.12.2018.
u 09:10

Plenković je naglasio kako je hrvatskoj vladi važna briga za sve Hrvate u svijetu, a osobito tamo gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji

Premijer Andrej Plenković susreo se u ponedjeljak s hrvatskom manjinom u Austriji i poručio im da će Hrvatska nastaviti podržavati njihovo djelovanje.

Plenković je u Beč stigao na summit EU-Afrika koji će vrhunac imati danas. Večer prije posjetio Hrvatski centar gdje su ga dočekali predstavnici hrvatske manjine i gradišćanskih Hrvata. 

"Ovdje su zastupnici svih hrvatskih udruga u Austriji, barem u Beču i okolici", poručio je premijeru Petar Tyran, kustos Hrvatskog centra. 

"Ovi ljudi rade za dobrobit hrvatske riječi i kulture, a ja se nadam i za dobrobit Hrvatske. Nama je u cilju da očuvamo jezik i da ga i dalje rabimo, a ako će Hrvatska voditi računa o nama, u tome ćemo uspjeti", rekao je Tyran, dodavši kako su hrvatskoj manjini potrebna financijska sredstva kako bi se očuvali mediji hrvatske manjine u Austriji. 

Plenković je naglasio kako je hrvatskoj vladi važna briga za sve Hrvate u svijetu, a osobito tamo gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji. 

"To je jedna od glavnih država za hrvatsku trgovinsku razmjenu, za ulaganja, zemlja koja je pomogla u Domovinskom ratu, u čemu ste i vi imali ulogu podrške i istinskog razumijevanja za sve što se događalo u domovini", napomenuo je premijer austrijskim Hrvatima.

Podsjetio je na novi Zakon o državljanstvu koji je vlada poslala u Sabor i koji će omogućiti lakše stjecanje državljanstva Hrvatima izvan domovine. 

"Bitno nam je da povezujemo Hrvate izvan domovine s onim što se zbiva u Hrvatskoj, da ste upoznati i da participirate u izborima", istaknuo je Plenković.

"Drago nam je da tako dajete doprinos i vašem osjećaju obaveze koje imate kao hrvatski državljani i tako utječete na procese u zemlji. Stoga ćemo kao vlada nastaviti podupirati vaše projekte", zaključio je. 

Tyran je premijeru uručio pozivnicu za 72. Hrvatski bal koji će se u siječnju u organizaciji Hrvatskog centra održati u Beču. Riječ je o manifestaciji koja seže od 1868. godine i najvažnije je društveno događanje Hrvata u Beču. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije