Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Plenković na sastanku s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Srbiji

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava znatna sredstva za njihovo djelovanje
23. siječnja 2018. u 16:10 1 komentara 1240 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima sa Slavenom Bačićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Tomislavom Žigmanovim, predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Andrej Plenković Vukovar Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

Razgovarali su o položaju i statusu hrvatske manjine u Republici Srbiji. Pozitivnim su ocijenili što se će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. godine održati Međuvladin mješovit odbor za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom.

Zahvalili su predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici tijekom održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava znatna sredstva za njihovo djelovanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu Republike Hrvatske te izrazio očekivanje da će Republika Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Kamo kormilari Hrvatska Panel-rasprava u Beču 'Hrvatska mora pokrenuti reforme, a uspjeh Plenkovićeve Vlade ovisit će o tome hoće li uspjeti pomiriti prošlost, sadašnjost i budućnost' Zvonko Milas Intervju Hrvati u Srbiji ne ostvaruju manjinska prava, a s Kosova su se gotovo potpuno iselili Tomislav Žigmanov Jedini Hrvat u Skupštini Srbije U Srbiji gore od Hrvata kotiraju samo Albanci
  • stjepan v.:

    unicaio ti se pravis lud kao tvoj tata slobo. Idi nazad u celiju.