Naslovnica Vijesti

Povratak kući nakon 42 godine rada s Hrvatima u Njemačkoj

Janja je došla, kako je istaknula, s radošću, ali i s tugom jer je zatekla veliku misiju i puno radnika, a malo mladih
28. siječnja 2019. u 12:00 0 komentara 1673 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/4

Tijekom zahvalnog misnog slavlja jučer se u crkvi sv. Georga u Ulmu od dužnosti oprostila Janja Kobaš, dugogodišnja referentica hrvatskih katoličkih zajednica Ulm, Biberach, Ehingen i Laupheim.

Kursiljo za krizmanike Evo kako naša katolička misija u Stuttgartu motivira vjernike za aktivniji angažman u crkvi

Misno slavlje predvodio je voditelj zajednica vlč. Ilija Krištić, u zajedništvu s dušobrižnikom vlč. Marijanom Orkićem, dekanom Ehingen-Ulma Ulrichom Klossom i župnikom njemačke župe sv. Georga u Ulmu dr. Michaelom Estlerom. Misi je prisustvovao i gradonačelnik Ulma Gunter Czisch te veća skupina odraslih, mladih i djece u hrvatskim narodnim nošnjama.

U propovijedi je vlč. Orkić istaknuo kako svaki član Crkve ima svoju važnost te da doprinosi njezinu jedinstvu i različitosti. 

Uime zajednica Ulm, Biberach, Ehingen i Laupheim, u kojima je Janja Kobaš od 1979. djelovala, Ivanka Pindrić predala joj je kip sv. Josipa, kojega je na početku sv. mise blagoslovio vlč. Krištić. 

Od 1969. Hrvatska katolička misija Hannover i četiri tisuće naših ljudi

Na kraju je Janja Kobaš zahvalila svima na suradnji, posebno istaknuvši pok. vlč. Marijana Kopića, koji joj je dao mogućnost pastoralnog djelovanja, najprije u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ulm, a poslije u četiri zajednice. 

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličala skupina mladih iz zajednice Ulm pod vodstvom Antonele Nikolić i članovi zbora zajednice iz Ehingena. Druženje je nastavljeno uz kraći duhovno-kulturni program i objed u prostorijama ove njemačke župe.

Janja Kobaš rođena je 18. lipnja 1953. u Tolisi, u općini Orašje, od oca Ive i majke Božice, rođene Soldo. Peto je od desetero djece. Nakon boravka kod školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistoga Srca Marijina, a na poziv misionara u Aachenu, 15. ožujka 1977. započela je s radom u toj misiji kao pastoralna suradnica. Na poziv tadašnjeg voditelja Hrvatske katoličke misije Ulm, vlč. Marijana Kopića, došla je u ovaj grad 7. listopada 1979., gdje je ostala do svoje mirovine. 

Duhovna skrb Priča o povijesti Hrvatske katoličke misije Göttingen i Braunschweig

Janja je došla, kako je istaknula, s radošću, ali i s tugom jer je zatekla veliku misiju i mnogo radnika, a malo mladih. Tako su počela prva okupljanja, druženje, pjevanje, plesanje, hodočašćenja, susreti, redovni posjeti sv. misi i sl. 

Vodila je vjeronauk od 1. do 12. razreda, pripremala prvopričesničke i krizmanike, vodila zbor, ministrante, pripremala djecu na biblijske olimpijade, vodila susrete žena, hodočašća, pobožnosti, molitvene zajednice, razne župne priredbe, udrugu "Majka Terezija" za pomoć Crkvi u Tanzaniji, u Africi. 

Osnovala je i vodila folklornu i dramsku skupinu sve do 1994., a onda je to predala mladima iz zajednica. Posjećivala je bolesne i ljude u potrebi. 

8 tisuća vjernika U Hamburgu je 1969. osnovana hrvatska katolička misija

I tako su, kako je istaknula Janja Kobaš, prošle njezine 42 godine djelovanja među Hrvatima katolicima u Njemačkoj. Mirovinu planira provesti većim dijelom u svojoj rodnoj Tolisi, a manjim dijelom u Ulmu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.