Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Više ne morate upotrebljavati riječi attachment, chatroom, outsourcing, download...

Korisnik također može postaviti pitanje Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te primiti odgovor na njega uz obavijest na mobitelu
09. lipnja 2019. u 23:07 1 komentara 635 prikaza
Foto: Screenshot

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavio je novu aplikaciju za pametne telefone "Bolje je hrvatski", koja korisnicima omogućuje pretraživanje prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice.

HiT-1 Oni su potomci hrvatskih iseljenika, zaljubljenici u Lijepu Našu i žele učiti hrvatski jezik

Aplikacija uključuje gotovo 250 lako pretraživih savjeta, odnosno prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskom jeziku, kao što su attachment, chatroom, outsourcing, download itd.

Kako napominju iz Instituta, aplikacija je zasad dostupna samo za iOS, a od sljedećeg tjedna i za Android, a može se preuzeti na ovoj poveznici...

Aplikacija "Bolje je hrvatski" omogućuje pregled svih savjeta te njihovu pretragu po riječima koje se u njima nalaze. Prikaz pojedinoga savjeta potpuno je prilagođen pametnom telefonu i pruža jedinstveno iskustvo u rješavanju jezičnih nedoumica.

Zagreb Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Osim toga, omogućuje spremanje savjeta za koje korisnik zaključi da bi mu mogli češće zatrebati, odnosno stvaranje osobne arhive prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice.

Korisnik također može postaviti pitanje Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te primiti odgovor na njega uz obavijest na mobitelu.

Aplikacija, uz ostalo, omogućuje pregled pet najnovijih prijedloga, pregled i naprednu pretragu svih prijedloga te mogućnost spremanja omiljenih prijedloga, a korisnik će moći i sam predložiti stranu riječ ili tuđicu za koju bi želio da prijedlog hrvatske zamjene bude objavljen na "Bolje je hrvatski".

Predstavljeno troknjižje Kako žive Hrvati u Brazilu? Asimilirani su i ne znaju hrvatski jezik

To je treća jezična aplikacija (uz Hrvatski pravopis i 555 jezičnih savjeta) Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

  • Avatar fidelio
    fidelio:

    "Prikaz je u potpunosti prilagođen pametnom telefonu"... U usporedbi s čime? Može li prikaz mobilne aplikacije biti neprilagođen pametnom telefonu. Koje su točno bile ostale mogućnosti? "Pruža jedinstveno iskustvo..." Ma što to uopće znači, nitko nema mobilnu aplikaciju s prijevodima? ... prikaži još! Nitko nema mobilnu aplikaciju s hrvatskim prijevodima? Kvadrati s opisima su jedinstveni? Što je tu tako jedinstveno, pitam se. Samo drobite floskule.