Jesenski upisni rok

Posebne upisne kvote za hrvatsku manjinu i iseljeništvo. Doznajte sve informacije

Robert Anić/PIXSELL
05.09.2018.
u 09:37

Točnim brojem studenata upisanih u ljetnom roku Ured ne raspolaže budući da upisi još nisu završeni, a za jesenski upisni rok na pojedinim fakultetima ostalo je još slobodnih mjesta

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske podsjeća da je na njegov prijedlog na Sveučilištu u Zagrebu za ovu akademsku godinu osigurana posebna upisna kvota s 217 mjesta za pripadnike hrvatske manjine i hrvatskog iseljeništva te da su moguće prijave za jesenski upisni rok.

Kandidati se prijavljuju izravno na fakultete, a Središnji ured im izdaje potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu.

Točnim brojem studenata upisanih u ljetnom roku Ured ne raspolaže budući da upisi još nisu završeni, a za jesenski upisni rok na pojedinim fakultetima ostalo je još slobodnih mjesta. Međutim, kako je Ured zadužen za izdavanje potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu za potrebe upisa, navode da su za tu namjenu izdali 20-ak potvrda.

Tu relativno skromnu brojku pripisuju činjenici da se radi o nečemu novome te da je razdoblje od odluke Senata Sveučilišta o posebnoj upisnoj kvoti do prijava i upisa bilo kratko.

"S obzirom na izrazito kratko razdoblje od odluke Senata u ožujku 2018. do prijava i upisa za ovu akademsku godinu, treba istaknuti da je ova novost veliki izazov za sve Hrvate izvan domovine, kako za zainteresirane kandidate, tako i za njihove obitelji u pogledu donošenja odluke o studiju u Hrvatskoj", navodi Ured.

Inicijativa, dugoročno gledano, usmjerena je na jačanje demografskog, gospodarskog i općeg napretka hrvatskog društava, ističe Središnji državni ured te ocjenjuje da realan odaziv i popunjenost predviđenih upisnih mjesta za pripadnike hrvatske manjine i hrvatskog iseljeništva možemo očekivati tek u sljedećim godinama.

Posebnom kvotom osigurano je 217 upisnih mjesta na studijske programe Sveučilišta u Zagrebu pripadnicima hrvatske manjine u 12 europskih zemalja (Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj) te hrvatskom iseljeništvu u prekomorskim i europskim državama i njihovim potomcima.

Potencijalne studente Ured upućuje kako je najsvrhovitije da se za sva pitanja vezana uz upise na fakultete u jesenskom roku jave izravno studentskim referadama. Zbog lakšeg snalaženja u upisnoj proceduri mogu kontaktirati i Ured.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) na svojim je stranicama objavila da će prijave za upis u studijske programe u jesenskom roku trajati do 19. rujna ili do roka koji odredi visoko učilište.

Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

AZVO je objavio i broj slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta, na Sveučilištu u Zagrebu ih je 2716.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije