Čak 217 mjesta

Posebna upisna kvota i za gradišćanske Hrvate

Robert Anić/PIXSELL
27.07.2018.
u 09:47

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske obavijestio je pripadnike hrvatske manjine u europskim zemljama (Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji) te hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim državama, da je za njih i njihove potomke posebnim kvotama osigurano 217 upisnih mjesta na studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./19. 

 

Posebna upisna kvota za pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske dogovorena je na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čijem je čelu državni tajnik Zvonko Milas, a u suradnji sa Sveučilištem Zagreb, temeljem Odluke o upisnim kvotama, te slijedom Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između dviju institucija, stoji u priopćenju Središnjeg državnog ureda, koje su, između ostalih, dobili i gradišćanski Hrvati, odnosno njihov Hrvatski centar u Beču.

Za upise u sklopu posebne kvote, kandidati se za akademsku godinu 2018./ 2019. prijavljuju izravno na fakultete za koje su zainteresirani (nisu obvezni položiti državnu maturu, niti se prijaviti u Središnji prijavni ured).

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sve detaljnije informacije dostupne su na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda te Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se navodi u priopćenju, upravo ovaj vid suradnje između Sveučilišta i Središnjeg državnog ureda promovira Republike Hrvatsku kao državu znanja. Ističe se i kako se samo ulaganjem u mlade može računati na prosperitet države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije