Strateški plan

Evo što je usvojeno na sjednici Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskog kao drugog, stranog i nasljednog jezika

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
13.07.2018.
u 17:14

Na temelju dostavljenih i iznesenih prijedloga Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pripremit će nacrt Strateškog plana za raspravu na sljedećoj sjednici

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ovaj tjedan održana je treća sjednica Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskog kao drugog, stranog i nasljednog jezika.

Državni tajnik i predsjednik Vijeća Zvonko Milas otvorio je sjednicu, istaknuvši značaj ovog tijela. Informirao je prisutne o aktualnostima Ureda te posebno zahvalio pomoćnici ministrice znanosti i obrazovanja izv. prof. dr. sc. Ivani Franić i članu Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Luki Budaku na sudjelovanju u radu.

Izv. prof. dr. sc. Ivana Franić podijelila je svoje spoznaje, ali i dojmove koje je stekla tijekom boravka u Južnoj Americi, dr. sc. Josip Lasić informirao je članove o svom boravku u Čileu, izv. prof. dr. sc. Lidija Cvikić i Milan Bošnjak iznijeli su viđenja aktualnog stanja hrvatske nastave u Chicagu i drugim gradovima američkog Srednjeg zapada koje su posjetili u ožujku, a Luka Budak izvijestio je prisutne o aktualnostima u Australiji. 

Voditeljica Croaticuma dr. sc. Marica Čilaš Mikulić informirala je sudionike sjednice o provedbi besplatnog internetskog tečaja hrvatskoga jezika koji je pokrenut u prosincu prošle godine, dok je Lada Kanajet Šimić izvijestila o aktivnostima Hrvatske matice iseljenika.

Nastavak sjednice održan je s jednom točkom dnevnoga reda – izrada Strateškog plana za učenje i poučavanje hrvatskog kao drugoga, stranog i nasljednog jezika kojim će se jasno odrediti ciljevi za razvoj sustava učenja i poučavanja hrvatskoga jezika. 

Članovi su iznijeli svoje prijedloge o tome što bi Strateški plan trebao sadržavati, poput teorijskog i provedbenog određivanja sadržaja i pojmova o jeziku za Hrvate izvan Hrvatske; jasnog određivanja načela na kojima će se temeljiti aktivnosti očuvanja hrvatskoga jezika izvan Republike Hrvatske, kao i vrijednosti koje se promiču učenjem i očuvanjem hrvatskoga jezika; poticanja izrade novog kurikula za poučavanje hrvatskoga jezika u inozemstvu s više inačica za razne oblike i svrhe poučavanja; osiguravanja podrške hrvatskim lektoratima u svijetu u vidu literature, gostujućih predavanja, razmjene ili studijskih putovanja studenata/polaznika i dr. 

Na temelju dostavljenih i iznesenih prijedloga Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pripremit će nacrt Strateškog plana za raspravu na sljedećoj sjednici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije