Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ovo je hrvatski festival u Detroitu

Vodstvo je shvatilo da se kultura ne čuva samo nastupima na pozornicama već i istraživanjem, proučavanjem te održavanjem radionica o kulturnim arealima starog kraja
19. ožujka 2017. u 09:57 0 komentara 1773 prikaza
Hrvatski festival u Detroitu
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/7

Nedavno je održan 17. CroFest u Detroitu, u američkoj državi Michigan. 

Ova poznata kulturna priredba održava se u organizaciji Hrvatskog folklornog ansambla "Nova nada" i njezina umjetničko-glazbenog direktora Stevea Talana. 

>> Veliki tamburaški spektakl u Pittsburghu

A sve je započelo osnivanjem spomenutog ansambla, prije 22 godine, odlukom nekolicine zaljubljenika u kulturu svojih predaka. 

Tako stvorena jezgra brzo je utjecala na mnoge Hrvate pa se vizija počela širiti brojem članova i kulturnim aktivnostima. 

Vodstvo je shvatilo da se kultura ne čuva samo nastupima na pozornicama već i istraživanjem, proučavanjem te održavanjem radionica o kulturnim arealima starog kraja. 

Razvili su dobru suradnju s brojnim društvima u Americi i Kanadi, ali i u domovini. Prošle godine "Nova nada" bila je na kulturnoj turneji po Hrvatskoj i Mađarskoj.

Za Cro-Fest ulaznice se rasprodaju dva tjedna unaprijed. Obično se dvorana od 450 mjesta vrlo brzo popuni. 

Jednako je i s prijavama kulturno-umjetničkih društava za nastup na festivalu. Zbog prostora i vremena, broj sudionika je ograničen.

Organizatori paze da je sve na vrijeme napravljeno. Smatraju kako je to njihov prilog našoj kulturi. Ništa se ne propušta slučaju. 

Takav je pristup uspješan i gosti se s veseljem uvijek vraćaju. Tiska se knjižica s programom, što pridonosi profinjenosti i dostojanstvu manifestacije, a voditelji nastupaju odjeveni u narodne nošnje, znalački najavljujući publici nastupe.

Na CroFestu 2017. domaćini su bili "Nova nada", Detroit Star Jr. Tamburitzans na čelu s Marijom Domšić i Kathy Boley te Detroit Tamburitza Orchestra pod glazbenim vodstvom Franka Ćorka.

Zatim je svoje umijeće prikazao folklorni ansambl "Hrvatski korijeni" iz St. Thomasa (Ontario, Kanada) pod budnim okom Darinka Cindrića i Marlene Luketich-Kochis.

Hrvati u Americi Autora Vladimira Novaka U travnju izlazi monografija o Hrvatima u Americi. Otkrit će sve tegobe života u iseljeništvu, ali i neke povijesne trenutke Cleveland Sijelo Hrvati u Clevelandu pili rakiju i vino, jeli čvarke, domaći kruh, pršut...

Carpathia Kulturuppe ansambl predstavio se s Ronom Blasiusom, a kulturno društvo Hrvata BiH "Kraljica Katarina" iz Clevelanda s Maračićem.

Bulgarian Folk Ensemble "Izvor" iz Troya (Michigan) i KUD "Selo" iz Columbusa (Ohio) nastupili su pod stručnim vodstvom Lillian Badurine, Tina Gehresa i Jima Svagerka te koreografa Susan Petrak i Lynde Sharko-Baker. 

Ovogodišnji nastup "Sela" potaknule su Pam Kelly i Melissa Obenauf, koje su višegodišnje kulturne djelatnice i vlasnice tvrtke "Heart of Croatian Gifts".

Za zabavu se pobrinuo tamburaški sastav "Zadnja stanica" iz Steeltona u Pennsylvaniji. 

>> Pola stoljeća tamburice

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.