Autora Vladimira Novaka

U travnju izlazi monografija o Hrvatima u Americi. Otkrit će sve tegobe života u iseljeništvu, ali i neke povijesne trenutke

Hrvati u Americi
Foto: Derek Hohn
24.02.2017.
u 08:15

Predgovor su napisali kardinal Blase J. Cupich iz Chicaga, fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji i prof. dr. Vinko Grubišić sa sveučilišta Waterloo iz Kanade, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Nedavno nas je posjetio Saša Laković iz Chicaga i upoznao s pripremama za tiskanje monografije "Hrvati u Americi", autora Vladimira Novaka.  

Nakon dugogodišnjeg prikupljanja građe, fotografija i razgovora s mnogim uglednim Hrvatima današnjice, Novakova knjiga spremna je za tisak. Izlazi u travnju i to na engleskom i hrvatskom jeziku.

>> Kordunaško prelo u Clevelandu: Otima se zaboravu i prenosi na nove generacije

Predgovor za monografiju napisali su kardinal Blase J. Cupich iz Chicaga, fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji i prof. dr. Vinko Grubišić sa sveučilišta Waterloo iz Kanade, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Navedeni uradak oslikava višestoljetno doseljavanje Hrvata u Ameriku i njihov prilog u izgradnji ove goleme gospodarske i demokratske zemlje. 

To je doista zbir povijesnih činjenica u čast odanih, radišnih ljudi koji su krčili put boljitku i humanijem životu. 

I sam autor Vladimir Novak, ugledni fotograf (rođen u Varaždinu 1928., a preminuo u Zagrebu 2016. godine) okusio je život u iseljeništvu (živio je u Los Angelesu) i sve tegobe koje su iz toga proizišle. 

To knjizi daje još veće značenje jer dolazi iz ruku autora koji je i sam sudjelovao u nekim povijesnim trenucima te ih vjerno fotografirao i otimao zaboravu.

>> Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije