Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U travnju izlazi monografija o Hrvatima u Americi. Otkrit će sve tegobe života u iseljeništvu, ali i neke povijesne trenutke

Predgovor su napisali kardinal Blase J. Cupich iz Chicaga, fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji i prof. dr. Vinko Grubišić sa sveučilišta Waterloo iz Kanade, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
24. veljače 2017. u 08:15 0 komentara 717 prikaza
Hrvati u Americi
Foto: Derek Hohn

Nedavno nas je posjetio Saša Laković iz Chicaga i upoznao s pripremama za tiskanje monografije "Hrvati u Americi", autora Vladimira Novaka.  

Nakon dugogodišnjeg prikupljanja građe, fotografija i razgovora s mnogim uglednim Hrvatima današnjice, Novakova knjiga spremna je za tisak. Izlazi u travnju i to na engleskom i hrvatskom jeziku.

>> Kordunaško prelo u Clevelandu: Otima se zaboravu i prenosi na nove generacije

Predgovor za monografiju napisali su kardinal Blase J. Cupich iz Chicaga, fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji i prof. dr. Vinko Grubišić sa sveučilišta Waterloo iz Kanade, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Prelo u Clevelandu Užitak je obostran Kordunaško prelo u Clevelandu: Otima se zaboravu i prenosi na nove generacije SkiFest HBZ-a Skijaško natjecanje HBZ-a Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

Navedeni uradak oslikava višestoljetno doseljavanje Hrvata u Ameriku i njihov prilog u izgradnji ove goleme gospodarske i demokratske zemlje. 

To je doista zbir povijesnih činjenica u čast odanih, radišnih ljudi koji su krčili put boljitku i humanijem životu. 

I sam autor Vladimir Novak, ugledni fotograf (rođen u Varaždinu 1928., a preminuo u Zagrebu 2016. godine) okusio je život u iseljeništvu (živio je u Los Angelesu) i sve tegobe koje su iz toga proizišle. 

To knjizi daje još veće značenje jer dolazi iz ruku autora koji je i sam sudjelovao u nekim povijesnim trenucima te ih vjerno fotografirao i otimao zaboravu.

>> Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.