Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvati u Clevelandu pili rakiju i vino, jeli čvarke, domaći kruh, pršut...

Procjenjuje se da u Clevelandu živi nešto više od 15 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Ondje se nalazi hrvatska crkva sv. Pavla, St. Nicholas Byzantine Catholic Church, nekoliko naših tvrtki i uslužnih poslovnica te radiopostaja "Zvuci Hrvatske"
09. ožujka 2017. u 07:52 5 komentara 3872 prikaza
Cleveland
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/7

U nepuna dva mjeseca put me ponovno odveo u Cleveland. U ovoj velikoj i aktivnoj hrvatskoj zajednici uvijek se ponešto događa. Zato svatko tko je u blizini, jednostavno ne bi smio zaobići grad na južnoj obali jezera Erie. 

Grad se spominje od 1796. godine, a dobio je ime po generalu Mosesu Clevelandu. Na razvoj mjesta znatno je utjecao kanal prokopan 1832. kod Akrona, koji je spojio Ohio River s rijekom Cuyahoga i jezerom Erie. 

>> Kordunaško prelo u Clevelandu: Otima se zaboravu i prenosi na nove generacije

Tako je otvoren plovni put ne samo kroz Velika jezera nego i Atlantskim oceanom – kanalom Welland u Ontariju, jezerom Ontario i dalje rijekom (i kanalom) Saint Lawrence River. 

Grad ima i druge dobro razvijene prometne puteve, a povezan je i željeznicom.

Cleveland se danas ubraja među najrazvijenija mjesta u Americi. Poznatoj je po snažnoj metalnoj industriji, školstvu i zdravstvu. Financijski je središte države Ohio. 

Uz mnogobrojne turističke atrakcije, ističe se Rock and Roll Hall of Fame, nekoliko muzeja i sportskih objekata. U svom užem središtu grad broji oko 400 tisuća stanovnika, a na širem području više od dva milijuna. 

Procjenjuje se da u Clevelandu živi nešto više od 15 tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Ondje se nalazi hrvatska crkva sv. Pavla, St. Nicholas Byzantine Catholic Church, nekoliko naših tvrtki i uslužnih poslovnica te radiopostaja "Zvuci Hrvatske". Od sportskih društava, ovdje je Croatian Cleveland Soccer Club (od 1958.) i American Croatian Sports Club "Zrinski".

U Clevelandu i okolici djeluje nekoliko odsjeka Hrvatske bratske zajednice i drugih društvenih organizacija kao što su "American Zagreb Junior Tamburitzans", "Cleveland Junior Tamburitzans", tamburaški i folklorni zbor "Žumberčani", "Zvuci domovine Hrvata Korduna", "Zelena polja" Cleveland i KUD Hrvata BiH "Kraljica Katarina".

Članovi KUD-a "Kraljica Katarina" dobro surađuju sa svim kulturno-umjetničkim društvima, rado se druže i podupiru lokalna okupljanja. Sudjeluju na tamburaškim festivalima HBZ-a i višegodišnji su organizatori "Sijela" u prekrasnom Hrvatskom domu kardinala A. Stepinca u Eastlakeu, istočnom dijelu grada. 

Ovogodišnje "Sijelo" nadmašilo je sva očekivanja. Dvorana Hrvatskog doma bila je brzo popunjena i spremna za predstavu. 

Da bi se sve odvijalo u duhu tradicije i pučkih običaja, svaki gost dočekan je čašicom šljivovice i narescima tipičnima za hrvatsku kuhinju. 

Prostrana i lijepa dvorana s velikom pozornicom zaista pogoduje ovakvim okupljanjima i slavlju hrvatske kulturne baštine. Pri otvaranju priredbe, blagoslov i prekrasne riječi o zajedništvu našeg naroda uputio je vlč. Mirko Hladni. 

Bilo mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti sve prisutne, organizatore i kulturno-umjetničke skupine, uime uprave HBZ-a iz Pittsburgha. 

"Sijelo" je otvoreno prekrasnim igrokazom koji je pripremljen i izveden pod nazivom "Jesenski radovi na polju i kući". 

KUD "Kraljica Katarina" bio je na visini zadatka glume i prenošenja tih običaja na sve nas okupljene. Publika je uživala i uza smijeh i pljesak pozdravljala zbivanja na pozornici. 

Kako to obično biva, sve je završilo uz pokoju čašicu rakije, čvarke, domaći kruh i odličan ugođaj, ali i s pršutom i vinom kad su pristigli prijatelji iz Hercegovine. 

Igrokazom je prikazano šaljivo nadmetanje bračnog para – supruga iz Bosne i supruge iz Hercegovine. Obje strane branile su "svoje", a na kraju je prevladala zabava s pečenom janjetinom na ražnju, kolom i glazbom. 

SkiFest HBZ-a Skijaško natjecanje HBZ-a Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice Hrvati u Americi Autora Vladimira Novaka U travnju izlazi monografija o Hrvatima u Americi. Otkrit će sve tegobe života u iseljeništvu, ali i neke povijesne trenutke

Kuma koja je pristigla s privremenog rada iz Njemačke unijela je dodatni humor i sadržaj igrokazu. 

U predstavi su sudjelovali Lucija i Pero Tolo, Zorica i Zlatko Laush, Ružica i Mijo Maračić, Ivanka Kranjović, Rozika Filipović, Stjepan Dimac i Miro Mlinar. 

Lijepi program također su pripremili i izveli gosti, "Zagreb Jr. tamburice" iz Clevelanda i KUD "Zvuci domovine Hrvata Korduna". A završetak je pripao domaćinima, KUD-u "Kraljica Katarina", koji je ponovno ugodno iznenadio. 

U lijepim narodnim nošnjama iz svog kraja, s mnogobrojnim folklorašima, tamburašima i harmonikašima izveli su vrlo dopadljiv program i završnicu učinili nezaboravnom.

 >> Iz Pittsburgha na bosanski kebab u Dubai

  • Šokac1:

    Nisu li i naši Hercegovci Hrvati ? Svi smo mi prvenstveno Hrvati, bez obzira iz kojeg područja potičemo.

  • stjepan v.:

    Jel si zavidan, valjda živiš u sumi.

  • stjepan v.:

    Bilo je veselo, zao nam je sto niste VI bili iz suma.