Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Otvoren 5. susret hrvatske dijaspore u Južnoj Americi: Svjedočite velikom potencijalu i nemate izbora nego preuzeti odgovornost

Nakon službenog otvorenja održan je Festival hrvatske glazbe i plesova na kojem su nastupale brojne folklorne skupine i klape hrvatskog iseljeništva iz Argentine
30. studenoga 2019. u 09:14 0 komentara 118 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/5

Državni tajnik Zvonko Milas sudjelovao je u četvrtak na svečanom otvorenju 5. Kongresa hrvatske dijaspore u Južnoj Americi kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Valovi Hrvatska klapa iz Buenos Airesa ima samo jednu božićnu želju

Velik broj predstavnika državnih tijela, institucija i gospodarstvenika iz Hrvatske nazočnih na Kongresu u Buenos Airesu u Argentini, svjedoči o tome da je hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi percipirano kao izuzetno važan čimbenik u svim značajnim područjima u Republici Hrvatskoj – od kulture, gospodarstva, obrazovanja, do komunikacija, sporta i drugih područja.
 
„Znak je to međusobnog prepoznavanja, poštovanja i želje za suradnjom, za istraživanjem prilika u kojima možemo doći do zajedničkog cilja: učvršćivanja odnosa između svih Hrvata diljem svijeta, neovisno o tome gdje žive. I uz sve prednosti moderne komunikacije, ovakav živi susret ipak je presudan da se u svim tim odnosima dogode iskoraci koji su nam svima potrebni kako bi zajedno stvarali nove vrijednosti“, rekao je državni tajnik, obraćajući se nazočnima na otvorenju Kongresa.
 
Dodao je kako je kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, imao prilike upoznati neizreciv broj Hrvata i kako ga ti susreti ispunjavaju ponosom, ali i nemirom jer ti ljudi svjedoče najiskrenijim i najdubljim neobjašnjivim emocijama koje ni vrijeme, ni udaljenost ni jezične barijere nisu razvodnile.

Zvonko Milas Buenos Aires Milas uoči Petog susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike: Imam velika očekivanja

„Svjedočite tom velikom potencijalu i nemate izbora nego preuzeti odgovornost i učiniti sve da hrvatsko zajedništvo bude što snažnije, da izgradite platformu aktivnosti i mjera koja će omogućiti i generacijama koje tek dolaze ne samo povezivanje s korijenima, već i nove načine međusobnog povezivanja. Čudo hrvatskog naroda ne krije se u tome što smo preživjeli stoljeća bez vlastite države, stvarno čudo je da smo, unatoč činjenici da smo bili rašireni po cijelom svijetu, govorili različite jezike i razvijali različite običaje - uvijek bili jedan nedjeljiv narod. Naša zajednička povijest je nadjačala naše pojedinačne razlike te osigurala kontinuitet temeljnih vrijednosti koje su nadjačale i vremensku i prostornu dimenziju i sve drugo što bi nas trebalo udaljiti jedne od drugih, razblažiti naše zajedništvo. Zato te temeljne vrijednosti hrvatskog naroda, njegovih tradicija i njegov identitet moramo očuvati za nove generacije kako bi i one izborile svoje pobjede u izazovima pred kojima će se oni naći. U svemu tome je ključno međusobno uvažavanje naših razlika i međusobna odgovornost jednih prema drugima. O tome ovisi i budućnost hrvatskog naroda i budućnost hrvatske države“, poručio je državni tajnik.

Jure Lovrinčević 'Osjećam svoje srce u Hrvatskoj, premda već 56 godina živim u Argentini'

„Republika Hrvatska je ključna za prosperitet hrvatskog naroda, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini, u hrvatskoj susjednim zemljama u kojima stoljećima živi hrvatska nacionalna manjina, ali i ovdje u iseljeništvu. Na isti način, hrvatski narod diljem svijeta ključan je za prosperitet hrvatske države. Zato mi je posebno drago da sam ovdje na ovom kongresu koji mi dokazuje da ta želja za boljitkom naše globalne hrvatske obitelji tinja i u vama. Da i vi vidite ne samo tu međuovisnost hrvatskog naroda i hrvatske države, već taj silan potencijal koji možemo ostvariti samo suradnjom“, zaključio je, čestitavši organizatorima na vremenu i trudu uloženom u ovaj susret, a svima nazočnima na prepoznavanju važnosti i sudjelovanju na petom susretu hrvatske dijaspore u Južnoj Americi.
 
Nakon službenog otvorenja održan je Festival hrvatske glazbe i plesova na kojem su nastupale brojne folklorne skupine i klape hrvatskog iseljeništva iz Argentine.

Buenos Aires Kotor, 1913. – Buenos Aires, Argentina, 1960. U Argentini okusio svu gorčinu emigrantskog života

U srijedu, 27. studenoga 2019. državni tajnik Zvonko Milas nazočio je druženju upriličenom u rezidenciji grofa Marcosa Pejacsevica. Nakon toplih riječi dobrodošlice g. Pejacsevica, nazočnima se obratio i državni tajnik, zahvalivši domaćinu, organizatorima Kongresa, veleposlanstvu RH u Argentini te svim nazočnima na dolasku i njegovanju hrvatske niti koja nas trajno veže i koja u sebi nosi neizrecivu ljubav prema domovini, neovisno o tome gdje živimo.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.