Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Otjerani ste iz svoje zemlje, ali vaša ljubav prema domovini nije se ugasila'

Misno slavlje predvodio je domaći gvardijan o. Luka Prcela, koji je govoreći o hrvatskim pjesnicima iz inozemstva, u propovijedi istaknuo važan doprinos očuvanju hrvatske riječi iz domovine
22. kolovoza 2018. u 11:24 0 komentara 111 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U sklopu 18. susreta pjesnika udruge Hrvatske iseljeničke lirike (HIL) New York "Putovima Marulića i Ujevića" koja djeluje u sklopu Hrvatskoga svjetskog kongresa te okuplja hrvatske iseljenike, pjesnike iz Amerike, Kanade i Europe, prošli vikend slavljena je misa u crkvi sv. Dominika u Splitu, uz prinošenje darova i čitanja pjesnika HIL-a. 

Cvjetni trg Grabovnica, Pitomača, 1818. – Fahrafeld kraj Beča, 1872. General i najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja

Misno slavlje predvodio je domaći gvardijan o. Luka Prcela, koji je govoreći o hrvatskim pjesnicima iz inozemstva u propovijedi istaknuo važan doprinos očuvanju hrvatske riječi iz domovine. 

Napomenuo je kako danas mnogi pjesnici napuštaju svoj dom i zavičaj, život ih tjera da odu...

Ljerka Toth Naumova, Diana Mašala Perković i Božidar Brezinščak Bagola Ljerka Toth Naumova Nagrada 'Književni most' hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji

"Vi ste isto tako na neki način otjerani iz svoje zemlje, ali nije se ugasila ljubav prema domovini", rekao je propovjednik, dodavši kako svaki njihov članak i pjesma na neki način govore o nekom događaju. 

"Vi niste zaboravili zemlju svojih otaca iako ste se iz svoje iselili. Još uvijek volite svoju zemlju i ljubav prema njoj iskazujete pjesništvom. Naša sudbina jest da se i danas moramo boriti da ova naša zemlja bude suverenija, ali isto tako moliti se Bogu da nas nadahne za ljubav prema domovini, jer ako Boga ljubimo, onda ljubimo i svoj narod i svoj zavičaj". 

Priznanje za rad Domovina počela cijeniti dijasporu! Luka Budak dobio počasni doktorat Sveučilišta u Splitu

Potom je članovima HIL-a poželio da taj 18. susret ne bude posljednji. Nakon misnog slavlja u Galeriji ''Vinko Draganja'' u dominikanskom samostanu svečano je otvoren ovogodišnji 18. susret pjesnika HIL-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.