Priznanje za rad

Domovina počela cijeniti dijasporu! Luka Budak dobio počasni doktorat Sveučilišta u Splitu

Foto: Matica
1/3
18.06.2018.
u 09:24

Objavio je niz znanstvenih studija i članaka o priznanju hrvatskoga jezika u Australiji, Hrvatskim studijima, Zakladi hrvatskih studija, ali i niz publicističkih zapisa o životu Hrvata u Australiji

Počasni doktorat Sveučilišta u Splitu dodijeljen je profesoru Luki Budaku iz Australije. Ovaj renomirani kroatista na australskom Sveučilištu Macquarie u Sydneyju predaje 35 godina.

Viši je predavač na Odsjeku za međunarodne studije te utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie u Sydneyu već četvrt stoljeća. Član je strukovne udruge Association for Slavic, East European and Eurasian Studies (ASEEES) u SAD-u, udruge Australian and New Zealand Slavists’ Association (ANZSA) u Australiji i Novom Zelandu, Association for Croatian Studies (ACS) u SAD-u. 

Utemeljitelj je i počasni doživotni član hrvatske udruge Croatian Studies Foundation (CSF) u Australiji. Član je Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Višegodišnji je suradnik Hrvatskog iseljeničkog zbornika u nakladi Hrvatske matice iseljenika. 

Uz pedagoški rad na sveučilištu i niz zahtjevnih strukovnih i profesionalnih dužnosti utemeljitelj je i urednik stručnog jezikoslovnog i kroatološkog časopisa Croatian Studies Review, čiji je izdavač Centar hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie već dva desetljeća. Taj jedinstveni znanstveni časopis naš je fantastičan prozor prema anglosaksonskome svijetu, dostupan i putem portala hrvatskih znanstvenih časopisa Hrčak. 

Luka Budak objavio je niz znanstvenih studija i članaka o priznanju hrvatskoga jezika u Australiji, Hrvatskim studijima, Zakladi hrvatskih studija, ali i niz publicističkih zapisa o životu Hrvata u Australiji... 

Dobitnik je brojnih nagrada i odličja za svoje djelatnosti u multikulturalnoj australskoj zajednici, kao i za promidžbu hrvatskog jezika i hrvatske kulture u svijetu. A, najdraže mu je priznanje ovo koje je dobio u najljepšem gradu na svijetu – počasni doktorat Sveučilišta u Splitu, koji je inicirala voditeljica tamošnjeg područnog ureda Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić-Filipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije