Grabovnica, Pitomača, 1818. – Fahrafeld kraj Beča, 1872.

General i najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja

Cvjetni trg
Robert Anić/PIXSELL
14.03.2018.
u 09:37

Njegovi najpoznatiji stihovi posvećeni su hrvatskom jeziku: "Ljub si rode, jezik iznad svega, u njem živi, umiraj za njega! Po njemu si sve što jesi"

Petar Preradović bio je najomiljeniji hrvatski pjesnik ilirskog razdoblja i austrijski general. Nakon vojnog školovanja u Bjelovaru i Bečkom Novom Mjestu, gdje je pisao stihove na njemačkom s izrazitim obilježjima romantizma, susreo se s Ivanom Kukuljevićem Sakcinskim, koji je značajno utjecao na njegov "povratak" na materinski jezik i zanimanje za hrvatsku kulturu i političku situaciju. 

Gotovo cijeli život proveo je izvan domovine, a književnošću se bavio koliko mu je dopuštala časnička služba. Službovao je u Milanu te u raznim austrijskim garnizonima – od Beča i Pešte do Gline i Temišvara. Međutim, svojim djelom zauzeo je jedno od vodećih mjesta u hrvatskoj književnosti te obilježio hrvatski duhovni i politički život od tridesetih do sedamdesetih godina 19. stoljeća. 

Svoj entuzijazam posvetio je ilirizmu. Uz Stanka Vraza i Ivana Mažuranića postaje najutjecajniji pjesnik tog razdoblja. Pjesmama izražava brigu za hrvatski jezik, privrženost slavenskoj koncepciji i iskreno domoljublje. 

Njegovi najpoznatiji stihovi posvećeni su hrvatskom jeziku: "Ljub si rode, jezik iznad svega, u njem živi, umiraj za njega! Po njemu si sve što jesi". 

Pokopan je u Beču, a 1879. njegovi posmrtni ostaci preneseni su u arkade Mirogoja. Njemu u čast, jedan od najljepših zagrebačkih trgova, popularni Cvjetni, nosi njegovo ime.  

Zanimljivo je da je rođen u pravoslavnoj obitelji, ali tijekom školovanja u Austriji 1834. prelazi na katolicizam. Također, bio je predložen za hrvatskog bana, ali je odbio tu čast. 

 

Hrvatski velikani, Večernji list, Zagreb, 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije