Maja Usmiani

Otišla ostvariti američki san, no u Zadar se vraća po nadahnuće za nove radove

Foto: Sandra Marelja-Muić
1/3
09.08.2019.
u 10:15

Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su godinama živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom

U maloj izložbenoj dvorani zadarske Kneževe palače prošlog srpnja otvorena je amaterska izložba slika i nakita umjetnice Maje Usmiani koju posjetitelji mogu vidjeti do 12. kolovoza.

Gospođa Usmiani godinama živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a izložba "Šarolika estetika svakodnevice" prva je njezina izložba postavljena u rodnom gradu. Nakon što je davne 1985. napustila Zadar i otišla u New Jersey, ova diplomirana profesorica engleskog i talijanskog jezika sa suprugom inženjerom elektrotehnike godinama je tražila svoje mjesto pod američkim suncem. 

Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su godinama živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom. Probijala se radeći u buticima za prodaju galanterije, tajničkim poslovima u uredima te jedno vrijeme radeći u kineskoj tvrtki koja se bavi uvozom i izvozom. Dobro poznavanje jezika kroz profesuru joj je, naravno, bila olakotna okolnost pri potrazi posla, no nikada se nije osjećala dovoljno sigurno da se okuša i u svom zvanju profesora koje je stekla na zadarskom fakultetu. 

Nakon što je postala majka dvaju sinova, odlučila je ostati kod kuće i odgajati djecu, te se posvetila svojoj prvoj ljubavi – slikanju. Rituali slikanja na kuhinjskom stolu dok su djeca bila mala neka su od njezinih najdražih sjećanja. Mlađi sin uz nju je počeo istraživati boje i slikati, a svoje obrazovanje završio je na Rhode Island School of Design. Nakon što se stariji sin odselio u Brooklyn, Majino slikarstvo s kuhinjskog stola preselilo se u vlastiti atelje za koji je poslužila tada slobodna sinova soba. 

Tijekom godina upisala je postdiplomski studij, čije obveze je tjedno nakon posla ispunjavala vozeći se sat vremena do Sveučilišta Rutgers i natrag te je magistrirala i kao profesorica talijanskog. Već 15 godina radi na North Bergen High School. Posebno je ponosna na dramsku sekciju svoje škole i njihovu predstavu "Alien" koju je čak i sama glumica istoimenog kultnog filma Sigourney Weawer počastila svojom posjetom.

Uz svoj posao, Maja se i dalje bavi slikarstvom, a već neko vrijeme i izradom nakita od poludragog kamenja i stakla. Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama, među ostalim i u galeriji Studio Montclair u New Jerseyu. Likovni kritičari smatraju da njezini radovi nastaju pod utjecajem talijanskog slikara i grafičara Giorgia Morandia, koji je poznat po svojim mirnim kompozicijama mrtve prirode. Radovi i nakit koje Maja izrađuje prepuni su kolorita i spokoja, jer su boje za našu sugovornicu "izvor sreće i nadahnuće u životu".  

Primjerice, slike cvijeća nastale su prema fotografijama iz botaničkog vrta, a na mnogima su prepoznatljivi i motivi iz rodnog zadarskog kraja koji slikarica redovno posjećuje u ljetnim mjesecima. Boravak u obiteljskoj kući, u blizina mora, njezino su nadahnuće za neke nove radove. Priznaje i da se sam Zadar promijenio tijekom desetljeća njezina boravka preko oceana, kako sociološki, tako i u svojim vizurama. Slikarica se miri s tim da vrijeme jednostavno čini svoje. I dalje nastoji obradovati svoju publiku lijepim svakodnevnim trenucima mira i vedrine zadržanima na platnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije