Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Otišla ostvariti američki san, no u Zadar se vraća po nadahnuće za nove radove

Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su godinama živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom
09. kolovoza 2019. u 10:15 0 komentara 94 prikaza
Foto: Sandra Marelja-Muić
Pogledajte galeriju 1/3

U maloj izložbenoj dvorani zadarske Kneževe palače prošlog srpnja otvorena je amaterska izložba slika i nakita umjetnice Maje Usmiani koju posjetitelji mogu vidjeti do 12. kolovoza.

Silvio Pletikos Rodni kraj i more stalno je tražio u svojim putovanjima i selidbama – Istarski slikar riba na jugu Brazila

Gospođa Usmiani godinama živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a izložba "Šarolika estetika svakodnevice" prva je njezina izložba postavljena u rodnom gradu. Nakon što je davne 1985. napustila Zadar i otišla u New Jersey, ova diplomirana profesorica engleskog i talijanskog jezika sa suprugom inženjerom elektrotehnike godinama je tražila svoje mjesto pod američkim suncem. 

Sama priznaje kako počeci nisu bili jednostavni i da su godinama živjeli u stanu sa samo jednom spavaćom sobom. Probijala se radeći u buticima za prodaju galanterije, tajničkim poslovima u uredima te jedno vrijeme radeći u kineskoj tvrtki koja se bavi uvozom i izvozom. Dobro poznavanje jezika kroz profesuru joj je, naravno, bila olakotna okolnost pri potrazi posla, no nikada se nije osjećala dovoljno sigurno da se okuša i u svom zvanju profesora koje je stekla na zadarskom fakultetu. 

Gina Sinozich Gina Sinozich Australska slikarica hrvatskog podrijetla darovala svoja 24 djela riječkom muzeju

Nakon što je postala majka dvaju sinova, odlučila je ostati kod kuće i odgajati djecu, te se posvetila svojoj prvoj ljubavi – slikanju. Rituali slikanja na kuhinjskom stolu dok su djeca bila mala neka su od njezinih najdražih sjećanja. Mlađi sin uz nju je počeo istraživati boje i slikati, a svoje obrazovanje završio je na Rhode Island School of Design. Nakon što se stariji sin odselio u Brooklyn, Majino slikarstvo s kuhinjskog stola preselilo se u vlastiti atelje za koji je poslužila tada slobodna sinova soba. 

Tijekom godina upisala je postdiplomski studij, čije obveze je tjedno nakon posla ispunjavala vozeći se sat vremena do Sveučilišta Rutgers i natrag te je magistrirala i kao profesorica talijanskog. Već 15 godina radi na North Bergen High School. Posebno je ponosna na dramsku sekciju svoje škole i njihovu predstavu "Alien" koju je čak i sama glumica istoimenog kultnog filma Sigourney Weawer počastila svojom posjetom.

Uz svoj posao, Maja se i dalje bavi slikarstvom, a već neko vrijeme i izradom nakita od poludragog kamenja i stakla. Izlagala je na skupnim i samostalnim izložbama, među ostalim i u galeriji Studio Montclair u New Jerseyu. Likovni kritičari smatraju da njezini radovi nastaju pod utjecajem talijanskog slikara i grafičara Giorgia Morandia, koji je poznat po svojim mirnim kompozicijama mrtve prirode. Radovi i nakit koje Maja izrađuje prepuni su kolorita i spokoja, jer su boje za našu sugovornicu "izvor sreće i nadahnuće u životu".  

Juraj Julije Klović Juraj Julije Klović Jedan od najvećih europskih majstora sitnoslikarstva bio je – Hrvat

Primjerice, slike cvijeća nastale su prema fotografijama iz botaničkog vrta, a na mnogima su prepoznatljivi i motivi iz rodnog zadarskog kraja koji slikarica redovno posjećuje u ljetnim mjesecima. Boravak u obiteljskoj kući, u blizina mora, njezino su nadahnuće za neke nove radove. Priznaje i da se sam Zadar promijenio tijekom desetljeća njezina boravka preko oceana, kako sociološki, tako i u svojim vizurama. Slikarica se miri s tim da vrijeme jednostavno čini svoje. I dalje nastoji obradovati svoju publiku lijepim svakodnevnim trenucima mira i vedrine zadržanima na platnu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.