Gina Sinozich

Australska slikarica hrvatskog podrijetla darovala svoja 24 djela riječkom muzeju

Gina Sinozich
Foto: Australian Embassy in Croatia/Facebook
1/2
25.05.2018.
u 10:36

Gina Sinozich sa suprugom i dvoje djece izbjegla je iz rodnog sela Paroni pokraj Šušnjevice u Istri najprije u Italiju, a potom su otputovali brodom u Australiju 1957. godine

Gina Sinozich, 88-godišnja samouka australska slikarica hrvatskog podrijetla, darovala je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPHMP) u Rijeci 24 svoje slike i to je začetak muzejske Zbirke iseljeništva, rečeno je u srijedu na svečanosti u Muzeju.

Gina Sinozich sa suprugom i dvoje djece izbjegla je iz rodnog sela Paroni pokraj Šušnjevice u Istri najprije u Italiju, a potom su otputovali brodom u Australiju 1957. godine. U dobi od 70 godina naslikala je svoje prvo djelo i već za nekoliko godina postigla svjetsku slavu. Za Australski nacionalni pomorski muzej 2003. kompletirala je seriju od 14 slika koje prikazuju njen dolazak iz Istre u Australiju. Slike su joj u stalnom postavu Nacionalne galerije u Canberri, muzeju Liverpool u Sydneyu, muzeju Casula Powerhouse u Sydneyu, u nacionalnom Pomorskom Muzeju u Sydneyu te u brojnim privatnim kolekcijama u Australiji, Novom Zelandu, Sjedinjenim Američkim Državama i u Europi.

Sinozich slika u stilu naive, a motivi su joj, osim osobnih sjećanja, život Australije, krajolici, cvijeće i živopisni apstraktni radovi.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tea Perinčić podsjetila je da je Sinozich u Rijeci prvi put izlagala prije nekoliko godina i da je tad uspostavljen njezin kontakt s ovim muzejom. 

"Nazvala me prije nekoliko mjeseci i ponudila svoje slike na dar. U početku je bilo riječ o 15-ak djela, a zbirka, koja predstavlja presjek njezina slikarstva, narasla je na 24 slike", istaknula je Perinčić. 

Gina Sinozich zahvalila se na gostoprimstvu i ovoj svečanosti nagovijestivši da će u PPMHP stići još njenih radova.

Na darovanju se zahvalio predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić rekavši da ovaj kraj obilježavaju velika iseljavanja kroz stoljeća: "Svaki odlazak je trauma, ali posebno raduje kad se ovdje vraća dio onoga što su iseljenici stvorili".

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic istaknula je da je Gina Sinozich odličan primjer useljenika u Australiju koji čine kulturno bogatstvo ove zemlje. 

"Potpuno je prihvatila svoju novu zemlju, ali nije zaboravila odakle je stigla", zaključila je Petrovic. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije