Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Osigurana sredstva za izgradnju Hrvatske kuće u Srbiji

Da je ovo velika gesta i velika potvrda složio se i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, dodavši kako je na redu projektna dokumentacija, a izgradnja bi trebala biti dovršena u iduće tri godine
16. prosinca 2019. u 03:35 0 komentara 55 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Povodom obilježavanja Dana hrvatske zajednice i Dana izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, u petak, 13. prosinca, potpisan je Ugovor o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće i kadrovskog osnaživanja hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Važan projekt za Hrvate U Subotici otvorena izložba Prostori memorije

Novac je osigurala Vlada Republike Hrvatske, a ugovor je s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojić, u ime predsjednika hrvatske Vlade, potpisao državni tajnik Središnje državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

„Ovo je pokazatelj jedne vidljive snažne politike Vlade RH prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, politike koja kroz ovakve strateške projekte doista stoji iza naših Hrvata na ovom prostoru i koja na ovaj način pokazuje da im je stalo da Hrvati u Republici Srbiji očuvaju sve vrijednosti, kulturu i ono najvažnije – jezik, ali i sve druge po kojima će očuvati svoj identitet. U tom kontekstu treba najviše obratiti pažnju na one najmlađe, na djecu. Kroz sve ovo što radimo, ulažemo u mlade kako bi se kultura i sve ono što Hrvati na ovom području jesu nastavila i očuvala za buduće generacije“, rekao je državni tajnik te dodao kako se radi o nastavku jedne dobre priče koja je krenula prošle godine kupovinom zemljišta u Preradovićevoj ulici u Subotici, na kojem se planira izgraditi Hrvatska kuća koja će ujediniti sve institucije Hrvata u Vojvodini u cilju očuvanja vrijednosti te što boljeg i kvalitetnijeg rada za generacije koje dolaze.

Znanstveni skup Kakav je položaj Hrvata u Srbiji od Domovinskog rata do danas?

"Ovo je veliki dan za Hrvatsko nacionalno vijeće budući da je ovom nesvakidašnjom gestom Hrvatska pokazala da zaista razumije potrebe Hrvata u Republici Srbiji. Početkom ove godine na sastanku s premijerom naglasili smo da hrvatsku zajednicu u Srbiji treba institucionalno i kadrovski ojačati. Ovom potporom i premijer i Vlada Republike Hrvatske pokazali su da su pouzdani partneri i da su ispunili sve obećano i dodijelili su 90 tisuća eura za izgradnju Hrvatske kuće i kadrovsko snaženje" - istaknula je, među ostalim, Jasna Vojnić.

Da je ovo velika gesta i velika potvrda složio se i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, dodavši kako je na redu projektna dokumentacija, a izgradnja bi trebala biti dovršena u iduće tri godine.

Andrej Plenković Programi i projekti Plenković na sastanku s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Srbiji

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano podupire brojne programe i projekte. I ove godine sredstva su značajno povećana, a od formiranja Vlade Andreja Plenkovića, u samo protekle tri godine, udvostručena su namjenska sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji, ne računajući financiranje putem drugih natječaja i potporu strateškim projektima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.