Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Oproštaj fra Nediljka Brečića: 'Pitao sam se što ću reći kada se budemo gledali oči u oči'

'Vaša me molitva digla kada mi je bilo najteže. Ovdje u Darmstadtu ostaju duboki korijeni. Doživjeli smo mnogo sretnih trenutaka, zajedno smo putovali, molili, radovali se, tugovali'
02. prosinca 2019. u 18:20 0 komentara 1644 prikaza
Foto: Župsko vijeće HKZ DA
Pogledajte galeriju 1/6

Velika proslava 50. obljetnice osnivanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu obilježena je „Godinom hrvatske kulture u Darmstadtu“ pod pokroviteljstvom Grada znanosti Darmstadta, veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i uz partnerstvo Biskupije Mainz. 

Augustin Augustinović Pola stoljeća života u Venezueli

Vrhunac cjelogodišnjeg programa zbio se 30. studenoga i 1. prosinca 2019. u sklopu svečane svete mise koju je predvodio biskup iz Mainza dr. Peter Kohlgraf u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem, voditeljem HKZ Darmstadt, dr. fra Markom Mršom, provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja, delegatom vlč. Ivicom Komadinom, njemačkim župnikom Johannesom Gansom i voditeljima talijanske katoličke misije. Misnom slavlju u crkvi sv. Fidelisa prisustvovali su i Ivana Karanušić iz veleposlanstva RH u Njemačkoj, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, zamjenik voditelja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, Lara Herceg iz istog ureda, gradonačelnik Darmstadta Jochen Partsch i mnogi drugi uglednici. 

U svojoj propovijedi biskup dr. Kohlgraf uputio je prigodne čestitke Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt u povodu njezina velikog jubileja. Istaknuo je da u biskupiji Mainz 25% vjernika čine vjernici drugih materinskih jezika. Biskup se nadovezao na misno čitanje iz Izaije proroka u kojem je riječ o Gori Doma Jahvina kojoj će se stjecati svi narodi. „Upravo u raznolikosti naroda i mi u biskupiji Mainz vidimo obogaćenje, pa tako i u budućnosti. Želimo vam i dalje pružati mogućnost da živite svoju vjeru na svom materinskom jeziku i na način na koji ste to navikli. Istina, brojne su promjene u našoj biskupiji, kako strukturne, tako i sadržajne. No, bitno je prenositi vjeru budućim generacijama i stoga vas kao Hrvatsku katoličku zajednicu u Darmstadtu molim da svoja iskustva unosite u pastoralne puteve naše biskupije. Želimo živu raznolikost u jakom zajedništvu i prijateljstvu. Ne trebamo druge župske zajednice smatrati konkurentima nego prijateljima. I Papa Franjo jednom je rekao da trebamo sanjati zajedno, a ne jedni protiv drugih. Crkveno zajedništvo može zapravo biti nalik na planinarenje. Ponekad nam je potrebno utočište da se skrijemo od nevremena i vjetra. Međutim, to utočište nije dovoljno. Plamen vjere treba davati dalje i širiti. Pozivam stoga vašu zajednicu: neka vaša vjera zrači i prema van, prema svim ostalim vjernicima u župi i biskupiji. Od srca vam čestitam na velikoj obljetnici i želim obilje Božjeg blagoslova za budućnost“, između ostalog rekao je biskup dr. Peter Kohlgraf.

Godina hrvatske kulture 2019. Nezaboravna atmosfera među našim ljudima u Darmstadtu

Pontifikalnu misu svojim pjevanjem i sviranjem obogatili su misijski zbor, VIS Anđeli, solistica Anđela Zelić i naročito klapa „Sveti Juraj Hrvatske“ ratne mornarice.

Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt čestitao je i gradonačelnik Jochen Partsch. „Presretan sam što sam danas nazočio misnom slavlju u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt. S velikim smo zadovoljstvom preuzeli pokroviteljstvo nad Godinom hrvatske kulture u našem gradu. Hrvatska zajednica već 50 godina pruža bitne usluge svim svojim sunarodnjacima i mi je smatramo bitnim dijelom života u Darmstadtu. Predivno je bilo vidjeti ovako živu zajednicu, čuti prekrasne pjesme i izvedbe i mogu vam reći da je grad Darmstadt uvijek tu za vas, za Hrvatsku katoličku zajednicu“, rekao je Partsch.

Provincijal dr. fra Marko Mrše također je uputio čestitke HKZ Darmstadt, zahvalio fra Nediljku na dugogodišnjem djelovanju i poželio dobrodošlicu fra Ivanu Čikari koji će svoju dužnost i službeno preuzeti 8. prosinca. Provincijal je posebno pozvao na molitvu za nova znanja jer će samo uz nova zvanja i Hrvatska katolička zajednica u Darmstadtu, ali i sve ostale takve zajednice u Njemačkoj i inozemstvu, moći dalje živjeti i biti na usluzi svojim vjernicima.

Uime župskog vijeća HKZ Darmstadt Patricija Tufeković prigodnim se riječima oprostila od fra Nediljka Brečića i poželjela mu sve najbolje. Darove su u ime zajednice predali Laura Martinović i Filip Filipović.

U svom oproštajnom govoru fra Nediljko Brečić nadovezao se na tekst pjesme „Oči u oči“ u dirljivoj izvedbi klape „Sveti Juraj“ HRM-a. „Pitao sam se što ću reći, kad se budemo gledali mi, oči u oči. Kakav će to susret biti? Kad se budemo gledali – ja i vi“, započeo je fra Nediljko i odmah izmamio emocije i suze kod velikog broja vjernika. „Vaša me molitva digla kada mi je bilo najteže. Ovdje u Darmstadtu ostaju duboki korijeni. Doživjeli smo mnogo sretnih trenutaka, zajedno smo putovali, molili, radovali se, tugovali. Ne može to jedan rastanak tek tako izbrisati. Zahvaljujem svakome od vas i molim za oprost ako sam bilo koga nehotice povrijedio“, kazao je fra Nediljko Brečić i na kraju pozvao cijelu zajednicu na domjenak u župsku dvoranu. Tamo su svratili mnogi, zapjevalo se i slikalo na svakom koraku. Došli su i biskup dr. Kohlgraf i gradonačelnik Partsch izražavajući zadivljenost hrvatskom zajednicom, misnim slavljem, pjevanjem, srdačnošću... 

Dugogodišnji župnik u Darmstadtu fra Nediljko nije mogao zamisliti bolje okruženje za oproštaj i svome nasljedniku fra Ivanu Čikaru ostavlja živu i aktivnu zajednicu s velikim brojem mladih uključenih u misijske aktivnosti i novoizabrano župsko vijeće.

Više od četiri tisuće vjernika Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Darmstadt

Dan uoči pontifikalne mise u dvorani u Pfungstadtu priređena je svečana akademija s raznovrsnim kulturno-umjetničkim i zabavnim programom. Među govornicima i čestitarima na pozornici bili su Hans-Jürgen Dörr iz biskupije Mainz, župnik Johannes Gans, Bernd Lülsdorf iz dekanata Darmstadt, vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, dr. fra Marko Mrše, s. Andrea Nazlić, provincijalka Školskih sestara franjevki, Ivana Karanušić, predstavnica Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Vedran Konjevod, generalni konzul RH u Frankfurtu, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Lara Herceg iz istog ureda, dr. Wolfgang Gehrke u ime grada Darmstadta, Anton Hauser u ime grada Pfungstadta. Događaj su pratili i novi voditelj HKZ Darmstadt fra Ivan Čikara, teolog Dinko Aračić te brojni ostali svećenici i pastoralni suradnici iz okolnih hrvatskih katoličkih zajednica. Poseban pljesak pobrale su časne sestre Anđela Milas i Damjana Damjanović te s. Božena Duvnjak koja je u Darmstadtu djelovala od 1981. – 1994.

Program u Pfungstadtu započeo je njemačkom i hrvatskom himnom u izvedbi Anđele Zelić i klape Sveti Juraj HRM-a, nastupili su zborovi HKZ Darmstadt, folklorna skupina Biseri, VIS Anđeli, klapa Luksemburg, Robert Čolina i klapa Sveti Juraj. Za zabavni dio programa pobrinuo se sjajni Slash Band iz Frankfurta, a posebno oduševljenje izazvalo je gostovanje Dražena Zečića. Hrvatska katolička zajednica zahvaljuje svim partnerima, pokroviteljima, sponzorima, a osobito voditeljicama programa Lauri Martinović i Patriciji Tufeković, kao i vrijednim pomagačima iz župskog vijeća, NK Croatije Griesheim i drugim volonterima koji su svojim nesebičnim trudom pridonijeli uspjehu manifestacije. 

Feldkirch Pola stoljeća s našim ljudima u Austriji: Mnogima ste bili sigurna točka, utočište i rame za plakanje

Spomenimo i to da su se svečana akademija i euharistijsko slavlje odvijali na hrvatskom i njemačkom jeziku, što je bilo važno za predstavnike njemačke Crkve i društva koji su izrazili svoje dojmove o hrvatskoj zajednici. Referent za pastoral mladih u biskupiji Mainz Hans-Jürgen Dörr svoj je govor čitao na hrvatskom, što su prisutni oduševljeno pozdravili. Prema riječima vijećnika grada Darmstadta, u gradu je registrirano dvije tisuće Hrvatica i Hrvata od kojih 1200 s njemačkom putovnicom,  podatak koji svjedoči o tome da su Hrvati dio društva u kojemu žive i rade.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.