Feldkirch

Pola stoljeća s našim ljudima u Austriji: Mnogima ste bili sigurna točka, utočište i rame za plakanje

IKA
22.10.2019.
u 09:45

Na kraju mise ravnatelj hrvatske inozemne pastve dr. Markić čestitao je misiji, njezinu voditelju i članovima vrijedan jubilej te predao voditelju Kostelcu sliku bl. Alojzija Stepinca na spomen na taj događaj

Hrvatska katolička misija za austrijsku pokrajinu Vorarlberg sa sjedištem u Feldkirchu u nedjelju 20. listopada svečano je proslavila 50. obljetnicu svog postojanja i djelovanja.

Svečanu misu u prekrasnoj golemoj župnoj crkvi sv. Leopolda u Dornbirnu predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a uz voditelja misije Jurja Kostelca koncelebrirali su ravnatelj Hrvatske inozemne pastve dr. Tomislav Markić i urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Pri kraju mise svečanosti su se priključili generalni vikar područne austrijske biskupije sa sjedištem u Feldkirchu mons. Hubert Lenz te bivši dugogodišnji generalni vikar spomenute biskupije i prijatelj HKM-a mons. Rudl Bischof. 

Na misnom slavlju, na kojem su se okupili brojni pripadnici te misije od kojih su neki bili i u narodnim nošnjama svoga kraja, skladnim i gromoglasnim pjevanjem vrijedan doprinos dao je i Mješoviti zbor zagrebačke katedrale pod ravnanjem Matije Škvorca.

"Danas se sa zahvalnošću spominjemo divnih djela koja je Bog tijekom 50 godina činio, svih svećenika i suradnika u ovoj misiji, koji su vođeni isključivo vjerom u Isusa Krista, mnogima bili sigurna točka u stranom svijetu, utočište i često rame za plakanje... Veliku zahvalnost dugujemo i Crkvi u Austriji na razumijevanju austrijskih biskupa, materijalnoj pomoći i bratskom zajedništvu", rekao je u propovijedi biskup Gorski i posebno zahvalio sadašnjem biskupu u Feldkirchu mons. Beni Elbsu za mogućnost slavljenja euharistije i podjele sakramenta potvrde krizmanicima.

Na kraju mise ravnatelj hrvatske inozemne pastve dr. Markić čestitao je misiji, njezinu voditelju i članovima vrijedan jubilej te predao voditelju Kostelcu sliku bl. Alojzija Stepinca na spomen na taj događaj. Predstavio je ukratko hrvatsko iseljeništvo, skrb Crkve u Hrvata za hrvatske vjernike kroz 189 hrvatskih župa, misija ili zajednica te pozvao sve prisutne na čuvanje svojih katoličkih i hrvatskih korijena i identiteta. 

Urednik Glasa Koncila mons. Miklenić pozvao je okupljene na vjernost Bogu te na njegovanje kontakata i posjeta staroj domovini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tako da i pripadnici trećeg i četvrtog naraštaja budu ponosni na zavičaj i kulturu svojih predaka. Uime članova misije predani 33-godišnji dušobrižnički rad voditelju misije Kostelcu biranim riječima, brojnim podacima i u duhu velike zahvalnosti predstavila je vjernica Mihovilka Zupčić, koja je posebno zahvalila i pastoralnoj suradnici prof. Eleonori Kamenjarin.

Svečanost je nastavljena u župnoj dvorani svečanim domjenkom na kojem su se okupili, uz djelatnike i goste suradnici kao što su čitači, ministranti, pjevači, sakristani, a dobre želje prisutnima i Hrvatskoj katoličkoj misiji poželio je generalni vikar Lenz, izvijestio je Glas Koncila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije