Više od četiri tisuće vjernika

Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Darmstadt

Foto: Adolf Polegubić
1/11
25.05.2018.
u 09:49

U misiji se održavaju razne aktivnosti. Ističe se rad s djecom. Vjeronauk pohađaju učenici od prvog do desetog razreda i to u Darmstadtu, Bensheimu i Wormsu

Hrvatska katolička misija Darmstadt nalazi se u Rajnsko-majnskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Mainz. 

Godine 1966. pastoralno su za Hrvate na području Darmstadta skrbili svećenici franjevci iz Frankfurta. Godinu poslije u Mainz dolazi fra Stjepan Pavić koji pastoralno djeluje i među našim ljudima u Darmstadtu. Nakon njega pastoralnu brigu preuzima dominikanac o. Krešimir Mate Vukoja. 

Hrvatska katolička misija u Darmstadtu broji više od četiri tisuće vjernika, a osnovana je 1. srpnja 1969. U misiji djeluju franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Prvi voditelj misije bio je fra Roko Romac (1970. – 1983.) koji je došao iz Sjedinjenih Američkih Država. Nakon njega misiju su vodili fra Frano Bilokapić (1983. – 1991.), fra Nediljko Budimir-Bekan (1991. – 2000.), fra Ivan Vidović (2000. – 2006.) i fra Josip Klarić (2006. – 2011.). Od 2011. misiju vodi fra Nediljko Brečić. 

U župi kao pastoralne suradnice djeluju školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova iz Splita: s. Božena Duvnjak (1981. – 1994.), s. Vitalija Križan (1985. – 1995.), s. Rozarija Župić (1995. – 2001.), a danas su ovdje s. Damjana Damjanović (od 1994.) i s. Anđela Milas (od 2001.). Od 2006. tajnica je Marija Lovrić Holenda.

Mise na hrvatskom jeziku služe se nedjeljom i svetkovinom u Franjevačkoj samostanskoj crkvi u Bensheimu i u crkvi St. Fidelis u Darmstadtu, (dvije subote u mjesecu) u katedrali sv. Petra u Wormsu i u crkvi sv. Bartolomeja u Groß-Zimmernu (dvije subote u mjesecu) te radnim danom u misijskoj kapeli u Darmstadtu.

U misiji se održavaju razne aktivnosti. Ističe se rad s djecom. Vjeronauk pohađaju učenici od prvog do desetog razreda i to u Darmstadtu, Bensheimu i Wormsu. Posebno se drži vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike, a radi se i s ministrantskom skupinom. 

U misiji djeluje i župno vijeće. Tu je i više izvanrednih djelitelja pričesti. Aktivan je i misijski zbor odraslih i djece te mladih. Od pobožnosti se izdvajaju svibanjska i listopadska pobožnost, živa krunica, križni put, tijelovski ophod i međunacionalna misa, na kojoj početkom rujna sudjeluju Hrvati s njemačkim vjernicima u crkvi sv. Fidelisa u Darmstadtu. 

Tu je i folklorna skupina "Biseri" s dva odjela: za djecu i odrasle. Folkloraši sudjeluju na pokladnim slavljima, Nikolinju, Majčinom danu, a gostuju i na slavljima njemačkih župa. Organiziraju se i hodočašća, poglavito u Lurd o Uzašašću Gospodnjem s Hrvatima iz zapadne Europe. 

Misija njeguje dobru suradnju s drugim hrvatskim i njemačkim misijama, s domaćom njemačkom Crkvom, kao i misijama drugih materinskih jezika. Misija prigodno objavljuje misijski listić "Sv. Leopold Mandić" preko kojega se vjernici informiraju o važnijim događanjima unutar misije. 

Prvi župni list pod imenom "Blaženi Leopold Mandić" pokrenuo je župnik fra Roko Romac za Uskrs 1981. godine. Misija ima i svoju internetsku stranicu...

Na području misije djeluje i Hrvatska nastava koja se održava u Darmstadtu i Griesheimu. O misiji su 2009. objavljene spomen-knjige – na hrvatskom i njemačkom jeziku: Klarić, Josip, Hrvatska katolička misija u Darmstadtu 1969. – 2009. – Četrdeset ljeta pastoralnog djelovanja, Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja – Zbornik "Kačić" i Hrvatska katolička misija u Darmstadtu, Split – Darmstadt, 2009.; Klarić, Josip, Kroatische katholische Mission in Darmstadt 1969 – 2009 – Vierzig Jahre Pastoralarbeit, Franziskanerprovinz des Allerheiligsten Erlösers – Sammelband "Kačić" und Kroatische katholische Mission in Darmstadt; Split – Darmstadt, 2009. U socijalnoj službi pri Caritasu u Darmstadtu djeluje socijalni radnik Smiljan Mlikota.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije