Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Metron uručen Viliju Rešeratiću i Basbaritenorima

Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović i sam dirnut do suza ne samo naporima koje nagrađeni putem glazbe ulažu u promociju i očuvanje gradišćanskohrvatskog jezika i kulture, nego i brojnom publikom koja je napunila Hrvatski centar kao kutiju šibica
14. travnja 2019. u 11:28 0 komentara 31 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Na jedinstvenoj svečanosti u Hrvatskom centru u Beču, u četvrtak navečer gradišćanskom Hrvatu iz Stinjaka Viliju Rešeratiću, poznatom austrijskom glazbeniku, kabaretistu i borcu za ljudska prava te muškom vokalnom sastavu "Basbaritenori" iz Beča koji s Rešetarićem surađuju već više od deset godina, uručena je Kulturna nagrada HC-a "Metron" za 2018. godinu.

Dobar dan, Hrvati TV emisija o gradišćanskim Hrvatima proslavila 30. rođendan

Kako je uvodno rekla tajnica centra Gabrijela Novak Karall, ove godine prvi put od 2008., otkako postoji nagrada, Ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti dva "Metrona".

Izuzetno dojmljiv i duhovit laudacijo nagrađenom 70-godišnjem Rešetariću održala je njegova sumještanka, znanstvena suradnica mr. Marijana Grandits. Govoreći o Rešetarićevom životnom putu i dosadašnjim 30-godišnjim postignućima, naglasila je da ga je žiri nagradio za životno djelo i zalaganje za očuvanje materinskog hrvatskog jezika i kulture u višejezičnom austrijskom prostoru, te općenito za solidarnost, toleranciju i integraciju ljudi s društvenih margina. 

Dodala je kako je Rešetarić utemeljio Bečki dom za integraciju, a vezano uz to i "Bečki bal izbjeglica", koji se još uvijek održava u Vijećnici Grada Beča, te da je suosnivač nekih drugih integracijskih i humanitarnih kuća.

Za 2018. Donosimo tko su dobitnici Kulturne nagrade gradišćanskih Hrvata 'Metron'

"Basbaritenorima" laudaciju je održala prof. dr. Ursula Hemetek, voditeljica Instituta za istraživanje narodne glazbe i etno muzikologiju Bečkog sveučilišta, pobrojavši razloge zašto je sedmeročlani žiri jednoglasno donio odluku o nagrađivanju ovog nadasve jedinstvenog i visokoprofesionalnog muškog pjevačkog kvarteta. To su, kako je istaknula, njihova individualna kreativnost, performans, vokalne mogućnosti, izbor repertoara i glazbena obrazovanost. Naravno i njihov glazbenici prvijenac, nosač zvuka "Hometown records", kojim, kako je ustvrdila, "staro prezentiraju u novom ruhu".

Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović i sam dirnut do suza ne samo naporima koje nagrađeni putem glazbe ulažu u promociju i očuvanje gradišćanskohrvatskog jezika i kulture, nego i brojnom publikom koja je napunila Hrvatski centar kao kutiju šibica. Ono što je bilo nesvakidašnje i posebno lijepo je glazbena zahvala nagrađenih, u kojoj su uz burno odobravanje prisutnih izveli splet svojih najpopularnijih pjesama. 

Snježana Herek Snježana Herek Novinarki Večernjeg lista uručena nagrada za kulturu Metron 2016.

Svečanost, koja je bila fantastičan spoj glazbenog i ostalog razumijevanja starog i novog naraštaja glazbenika, svojim je nastupom uveličao i austrijski glazbenik te genijalni pisac tekstova u bečkom dijalektu Ernst Molden.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.