Naslovnica Vijesti

Odlične vijesti! Odobrena posebna upisna kvota za naše nacionalne manjine i iseljeništvo

Donošenjem posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu
07. travnja 2019. u 09:09 0 komentara 689 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj 19. ožujka 2019. godine donesena je Odluka o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademsku godinu 2019./2010. Time se potvrđuje nastavak dobre suradnje između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Čak 217 mjesta Posebna upisna kvota i za gradišćanske Hrvate

Jednako tako, u svibnju se očekuje raspisivanje natječaja za upis putem posebne upisne kvote, a on će biti dostupan i na internetskim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Posebna kvota (o. g. 202 mjesta) odnosi se na dvije kategorije određene člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (NN 124/11, 16/12): na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) te na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Donošenjem posebnih upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske ispunjen je jedan od glavnih ciljeva Sporazuma o suradnji u području obrazovanja i znanosti između Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu.

Berlin: Hrvatski navijači prate finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva 2018. Identitet Predavač otkriva kakvo je poznavanje materinskog jezika kod takozvanih gastarbajtera

Za upise u sklopu posebne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2019./2020., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete. Isto tako fakulteti samostalno, a prema prethodno objavljenim kriterijima, provode rangiranje ovih kandidata te zadržavaju mogućnost provođenja razredbenog postupaka.

Jedan od procesa koji kandidat samostalno provodi je postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije u Agenciji za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Stoga je važno pravovremeno obratiti se gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskom iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Doktorski rad Evo kako možete do stipendije za istraživanje na Sveučilištu Alberta

Za izdavanje Potvrde potrebni su sljedeći dokumenti:

– prijavni obrazac koji se nalazi na internetskim stranicama SDUHIRH-a
– kratki životopis i obrazloženje motiva za prijavu
– preslika valjanih putnih isprava države čiji je državljanin
– dokaz o prebivalištu izvan Republike Hrvatske
– rodni list
– dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu (jedna od sljedećih javnih isprava kandidata ili roditelja ili nekog dugog pretka ako sadrži podatak o hrvatskoj nacionalnosti: izvodi iz matične knjige rođenih/rodni list ili školska svjedodžba ili preslika matične knjige učenika ili indeks ili radna knjižica ili vojna knjižica ili vjenčani list ili smrtni list ili krsni list ili rješenje o primitku u hrvatsko državljanstvo po čl. 16 ili 11. Zakona ili pisana izjava čelnika diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske ili zajednice/udruge hrvatskih iseljenika/manjine. Ako se pripadnost hrvatskom narodu dokazuje javnom ispravom pretka, treba dokazati i rodbinsku povezanost te dostaviti rodni list roditelja, odnosno njegovog roditelja, pa sve do pretka pripadnika hrvatskog naroda).

Jarun Do 24. svibnja 2019. Prijavite se na Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture

Jednako tako, dokumente potrebne za izdavanje Potvrde o pripadnosti hrvatskom narodu kandidat može dostaviti osobno, putem pošte ili putem e-pošte: upisne-kvote@hrvatiizvanrh.hr, a originale donosi na uvid prilikom preuzimanja Potvrde.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.