Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Nema iskrenije i veće ljubavi od konkretnih djela. Da, to su Hrvatice iz Chicaga

Društvo je posjetio i Frane Jerković sa suprugom Editom iz San Pedra, koji više od 20 godina velikodušno donira maslinove grančice "Hrvatskoj ženi"
16. travnja 2019. u 09:57 0 komentara 409 prikaza
Foto: Janice Subasic
Pogledajte galeriju 1/4

"Hrvatska žena grana br. 1 Chicago" društvo je koje godinama djeluje sa samo jednim ciljem – pomoći našim ljudima koje u životu snađu teške situacije, bilo da je riječ o bolesti, neimaštini ili pak ratu. Upravo tijekom Domovinskog rata ovo društvo nesebično je slalo pomoć na unesrećena područja Lijepe Naše te je zaslužno za prikupljanje više od deset milijuna američkih dolara.

Domovina se voli djelima Kada vam budu rekli da dijaspora ne treba imati nikakva prava, pokažite im ovaj članak

Sve je to dio ponosne povijesti Hrvatica u dijaspori koje pod vodstvom predsjednice Janice Subašić nastavljaju sa svojim plemenitim radom.

Na Cvjetnu nedjelju ovo društvo pripremilo je svečani dobrotvorni ručak u Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu, koji mnogi koriste kako bi već tada predali svoje donacije. Kristina Mandac, jedna od članica, predstavila je neke od životnih priča ljudi kojima treba pomoć.

Miro Barišić

Invalid Domovinskog rata. Stradao u Vukovaru i teško preživljava sa svojom obitelji. 

Beč Ovako se istinski pomaže

Dječak Robert Pligl

Odličan učenik šestog razreda u Belom Manastiru rodio se s dijagnozom meningomijelokela, neurogenog mjehura i hidrocefalusa te je podvrgnut velikom broju operacija i osuđen je na invalidska kolica s pomoću kojih se kreće od ranog djetinjstva. Trpi velike bolove u leđima. Pred njim je još jedna operacija skolioze kojom bi mu bile stavljene šipke u kralježnicu kako bi se njegov rast mogao nastaviti uz manje smetnje, što bi mu znatno olakšalo djetinjstvo i život. 

Angela Rajić

Ova 28-godišnjakinja u Portland je došla s obitelji 1994. godine kao izbjeglica nakon što joj je otac bio zarobljen od Srba te konačno pušten u programu razmjene zatvorenika. Angeli je dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza.

Modna revija Zgodne Hrvatice iz Chicaga nikad nije pratilo više ljudi

Na početku događaja prisutne je pozdravila predsjednica društva Janice Subašić, a obratio im se i fra Ivica Majstorović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Sanja Laković te generalni konzul BiH Berislav Vujeva. 

Kako gospodin Vujeva sa svojom obitelji uskoro odlazi iz Chicaga, članice društva oprostile su se od njih, a posebno od njegove supruge Darije koja je zbog svoje topline i neposrednosti postala omiljena u hrvatskoj zajednici.

Društvo je posjetio i Frane Jerković sa suprugom Editom iz San Pedra, koji više od 20 godina velikodušno donira maslinove grančice "Hrvatskoj ženi", a njihove vrijedne ruke pripremaju ih za Cvjetnicu kako bi ih podijelile okupljenim vjernicima u crkvi sv. Jeronima i crkvi blaženog Alojzija Stepinca. Jer bez maslinovih grančica i truda ovih žena, Cvjetnica ne bi imala prepoznatljiv osjećaj doma.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.