Domovina se voli djelima

Kada vam budu rekli da dijaspora ne treba imati nikakva prava, pokažite im ovaj članak

Foto: Marinko Goravica
1/10
13.03.2018.
u 09:20

Dijaspora je tako još jednom pokazala veliko srce za sva ona zbivanja u domovini, bilo da je riječ o našoj prošlosti, o ovom sadašnjem trenutku ili pak budućnosti

U prošlu nedjelju, u prepunoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu, dvojica vukovarskih branitelja Damir Plavšić i Damir Markuš prikazali su svoju glazbeno-scensku predstavu "Bitka za Vukovar: Kako smo branili grad i Hrvatsku". 

Ovaj projekt zamišljen je kao putujuća predstava koja obilazi gradove po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dijaspori, a za cilj ima svjedočenje istine o patnji Grada heroja, njegovih stanovnika i branitelja, kao i čuvanje uspomene na te krvave, ali slavne dane naše nedavne narodne povijesti.

Gdje god predstava dođe, oduševljenja ne nedostaje. Tako je bilo i u Chicagu, ali i u svim drugim američkim gradovima gdje je program izveden u sklopu američke turneje. 

Hrvatske zajednice diljem Sjedinjenih Američkih Država rado su organizirale ovaj glazbeno-scenski spektakl, tako da se predstava mogla vidjeti u svim većim središtima gdje žive Hrvati: u Washingtonu, New Yorku, Clevelandu, Milwaukeeju, Chicagu, San Joseu, Los Angelesu. 

Dijaspora je tako još jednom pokazala veliko srce za sva ona zbivanja u domovini, bilo da je riječ o našoj prošlosti, o ovom sadašnjem trenutku ili pak budućnosti

U realizaciji projekta u Chicagu sudjelovala je cijela hrvatska zajednica: Društvo Hrvatska žena – grana br. 1 Chicago, KUD Hrvatska loza, KUD Hrvatska baština, Hrvatska škola Kardinal Stepinac, Hrvatska Škola Srca Isusova, Hrvatski kulturni centar Chicago, kao i brojne druge naše organizacije, a sve to uz pomoć i vodstvo tamošnjih hrvatskih katoličkih župa i franjevaca.

Program je trajao gotovo pet sati, a sastojao se od ceremonije paljenja vukovarskog svjetla, filma koji svjedoči o obrani grada i patnjama naših branitelja i civila, zatim pjesme i plesa hrvatskih folkloraša te govora. Na početku smo čuli generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Chicagu gospođu Sanju Laković, a na kraju programa prisutnima su se obratili fra Jozo Grbeš, kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi te gospođa Nevenka Jurković uime organizacijskog odbora. 

Naravno, okupljenima su se obratili i naši branitelji Damir Markuš i Damir Plavšić, podijelivši sa stotinama prisutnih svoje iskustvo hrvatske povijesti, ali i razmišljanja o sadašnjosti i budućnosti jedine nam domovine. Program smo na kraju završili u zagrljaju jedni s drugima, pjevajući onu neslužbenu himnu našega naroda: "Lijepa li si".

Najvrjednije što nam je ovaj događaj donio svakako je veliki broj mladih iz naše zajednice koji su tako, iz prve ruke, mogli čuti kakva su sve stradanja prošli naši ljudi, da bismo svi mi danas mogli slobodno koračati hrvatskom zemljom i nazivati je svojom. 

Zajedništvo, koje je ova predstava unijela u cijelu hrvatsku zajednicu u Chicagu nešto je što sada ne možemo potpuno iskusiti, ali čije ćemo plodove, sa sigurnošću se to može reći, u budućnosti ubirati.

Ovaj događaj još jednom je sve nas koji živimo tako daleko od onoga što osjećamo i zovemo svojim učvrstio u ljubavi za dragu nam domovinu i u zahvalnosti za žrtvu koja je podnesena za našu slobodu. 

Upravo zbog toga, kao jedan nemiran osjećaj, ostaje žal da tako često oni koji bi trebali pokazivati najveće poštovanje i davati svaku vrstu potpore projektima kao što je ovaj to ne čine, dok s druge strane na različite načine podupiru programe onih koji slobodnu Hrvatsku nisu ni htjeli ili su čak protiv nje radili. 

Ipak, ova američka turneja glazbeno-scenskog spektakla još jednom je pokazala kako hrvatska dijaspora nije odustala od domovine i da će učiniti sve da Hrvatska bude što više Hrvatska.

Komentara 2

IL
ilijan1a
14:43 14.03.2018.

Robinzone povijesni dio Hrvatske se tako zove. Očigledno si učio komunističku povijest pa ne znaš.

Avatar Robinzon
Robinzon
08:12 14.03.2018.

Pjesma Lijepa li si u tekstu sadrži i riječi Herceg bosno srce ponosno.Koji to dio Hrvatske se zove Herceg bosna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije