Naslovnica Vijesti

Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne

Dijalekte hrvatskih manjinskih zajednica pritišće jezik većinske zajednice, ali i hrvatski standardni jezik
20. studenoga 2018. u 10:56 0 komentara 32 prikaza
Zagreb
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Tradicionalni Forum hrvatskih manjina održat će se 23. studenoga 2018. u 11 sati u prostorima Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.

Veliki interes U pet godina čak 846 polaznika, djece iseljenika, naučilo je hrvatski jezik

Forum hrvatskih manjina projekt je Hrvatske matice iseljenika koji se održava 24. put s temama vezanima za život i djelovanje hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama (Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji).

Ove godine tema je skupa jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica srednje i jugoistočne Europe. U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne. Tako i jezici daleko rašireniji od hrvatskog strepe pred ovim tendencijama. 

Treća sjednica U Podgorici o visokoj razini manjinskih prava

Tim više ugroženi su jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica. Potonji prestaju biti sredstvo svakodnevne komunikacije. Dijalekte hrvatskih manjinskih zajednica pritišće jezik većinske zajednice, ali i hrvatski standardni jezik. 

U ovom smislu upitno je mogu li se u budućnosti uopće održati. To zahtijeva povećani angažman kako znanstvene zajednice, koja se tim dijalektima bavi, tako i samih manjinskih zajednica. Upravo su dijalekti bitan dio identiteta hrvatskih manjinskih zajednica i njihovim nestankom bio bi ugrožen i sam njihov identitet. Isto tako oni su bitan dio jezične baštine cjelokupnog hrvatskog naroda.

Odlične vijesti Iseljenici za dobivanje državljanstva više neće morati znati hrvatski jezik

Uz predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica, skupu će prisustvovati predstavnici državnih institucija i znanstvenici koji se bave problematikom manjinskih dijalekata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.