Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Najavljeno poboljšanje uvjeta života Hrvata prijedorskog kraja

Na sastanku je zaključeno kako postoji mnogo prostora za suradnju te je sastavljen popis prioritetnih projekata važnih Hrvatima koji žive u Prijedoru te onima koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove
27. studenoga 2018. u 09:40 1 komentara 153 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/11

Krajem prošlog tjedna Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, posjetili su grad Prijedor. Cilj posjeta bio je razgovarati s gradskim vodstvom o mogućnostima poboljšanja uvjeta života Hrvata prijedorskog kraja.

Povratak Predstavljeni problemi Raste broj onih koji se žele vratiti kući

Sastanku s gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, uz državne tajnike te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i generalnog konzula u Banjoj Luci Zlatka Kramarića, prisustvovali su i Mirko Pandža, predsjednik udruženja građana Altruist i Ana Josić, predsjednica udruge Prijatelji Volara, koji su iznijeli konkretne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju. Kao prioritet istaknuta je infrastruktura – uređivanje cesta koje vode do sela i naselja gdje žive Hrvati, pitanje elektrifikacije, obnove kuća...

Na sastanku je zaključeno kako postoji mnogo prostora za suradnju te je složena lista prioritetnih projekata bitnih Hrvatima koji žive u Prijedoru te onima koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove, čije se rješavanje može očekivati u što skorijem roku, projekata koje će grad Prijedor realizirati sam te projekata koji se mogu napraviti zajedničkim naporima kako grada Prijedora, institucija Vlade Republike Hrvatske tako i entitetskih tijela i institucija Bosne i Hercegovine. 

Hrvati Meeting G2 Povratnici žele bolju poslovnu Hrvatsku: Imamo veliki potencijal i bogate resurse

"Očekujem da ćemo što prije realizirati prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih koji ovdje žive, povratak onih koji se žele vratiti, što će u konačnici imati širu dimenziju, a to je odnos dviju zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine", naglasio je državni tajnik Milas izrazivši uvjerenje kako je ovim sastankom napravljen važan korak naprijed: "Vrata suradnje su otvorena. Postoje modeli suradnje koji će doprinijeti boljem životu Hrvata u gradu Prijedoru, što nam je svima zajednički cilj."

"Iako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH, gdje je za 2800 obiteljskih kuća osigurala građevinski materijal u vrijednosti od 314 milijuna kuna, vidljivo je da potrebe još uvijek postoje. Uz zajednički napor nastavit ćemo projekte stambenog zbrinjavanja svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a koristit ćemo i fondove Europske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja", napomenuo je državni tajnik Mažar.

Zvonko Milas Iseljena Hrvatska Milas u Berlinu: Domovina se može voljeti od bilo kuda na tisuću načina

"Obje strane iskazale su volju da zajednički sudjeluju u projektima koje je moguće izvesti, a za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe zakonske procedure poput procedura javnih natječaja", naglasio je gradonačelnik Đaković, izrazivši zadovoljstvo sastankom. Najavio je i da će se u budućnosti realizirati više zajedničkih projekata koji su od interesa za građane hrvatske nacionalnosti koji žive na području Prijedora.

Nakon sastanka u uredu gradonačelnika, državni tajnici Milas i Mažar posjetili su tvornicu keksa i srodnih proizvoda "Mira" koja je dio grupacije tvornice "Kraš" te se sastali s predstavnicima Hrvata iz Prijedora u župi Sv. Josipa gdje ih je dočekao velečasni Marko Vidović.

Intervju Namjerno razbijanje hrvatske zajednice u Srbiji

Nakon posjeta Prijedoru, državni tajnici posjetili su Briševo gdje su, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odali počast stradalim mještanima/Hrvatima sela Briševo, koji su 1992. godine mučki ubijeni u svojim domovima.

  • StephanieBeverly:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti==========>>>>>> www.WebJob33.Com