Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Najavljen bogat program u povodu 50. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt

U povodu svoga velikog jubileja Hrvatska katolička zajednica Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta "Godina hrvatske kulture 2019.", uz pomoć lektora Dinka Aračića i grafičkog urednika Roberta Filipovića
08. veljače 2019. u 09:43 0 komentara 152 prikaza
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/5

U Darmstadtu započinje cjelogodišnji kulturno-umjetnički program posvećen 50. obljetnici postojanja Hrvatske katoličke misije Darmstadt. U okviru programa pod nazivom "Godina hrvatske kulture 2019." tamošnja hrvatska zajednica nudi raznovrsne događaje i sadržaje kojima želi privući članove zajednice, ali i sve ostale sugrađane.

Više od četiri tisuće vjernika Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Darmstadt

Ovaj događaj održava se pod visokim pokroviteljstvom grada Darmstadta i gradonačelnika Jochena Partscha, veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika. Partneri događaja su biskupija Mainz, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Literaturhaus Darmstadt, Programmkino Rex i mnogi drugi.

Među prve točke programa ulazi duhovna obnova pod vodstvom P. Marka Glogovića (8. veljače u 19 sati, 9. veljače u 18 sati, 10. veljače sveta misa u 12.15 sati) i uz glazbenu pratnju sjajnog duhovnog sastava "Emanuel" iz Velike Gorice te otvorenje izložbe "Umjetnost u drvu i kamenu"; autora fra Nediljka Brečića i Duje Jurkovića (10. veljače u 13.30 sati). Ovi događaji na rasporedu su u župnoj dvorani sv. Fidelisa (Feldbergstr. 27, 64293 Darmstadt).

Bogati program nastavlja se u svibnju predavanjem veleposlanika dr. Gordana Grlića-Radmana o hrvatskom predsjedanju EU i predstavljanjem Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. 

vlč. David Ryan Hrvati u Luksemburgu dobili novog voditelja katoličke misije

U lipnju je na rasporedu sudjelovanje Hrvatske katoličke misije Darmstadt na priredbi "Noć crkvi". Jesen 2019. bit će u znaku hrvatskih filmova. U suradnji s Odjelom za kulturu Hrvatske matice iseljenika izabrana su čak četiri filma različitih žanrova ("Sve najbolje", "Sve je bio dobar san", "Šegrt Hlapić" i "Imena višnje") koji će biti uvršteni u službeni program Programmkina Rex, a uz to u zajednici sv. Fidelisa prikazat će se i poseban film o Međugorju ("Mary’s land"). 

U Literaturhaus Darmstadt najavljena je književno-glazbena večer, a tijekom vikenda 30. studenoga i 1. prosinca 2019. vrhunac proslave 50. obljetnice Misije u Darmstadtu čine svečana akademija, među ostalim uz gostovanje klape HRM-a "Sveti Juraj", te euharistijsko slavlje koje će predvoditi biskup Mainza dr. Peter Kohlgraf.

U povodu svoga velikog jubileja Hrvatska katolička zajednica Darmstadt izdaje i spomen-knjigu koju su uredili fra Nediljko Brečić i Edi Zelić, voditelj projekta "Godina hrvatske kulture 2019.", uz pomoć lektora Dinka Aračića i grafičkog urednika Roberta Filipovića. 

Od 1969. Hrvatska katolička misija Hannover i četiri tisuće naših ljudi

Knjiga će biti predstavljena 10. veljače 2019., a uređena je i internetska stranica sa svim potrebnim informacijama i najavama. Posebne riječi zahvale zaslužuju sponzori, pomagači i volonteri bez kojih ne bi bilo moguće organizirati toliko obuhvatan i sadržajan događaj.

 

Mario Kolmanić

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.