Naslovnica Vijesti

Nagrada našem dopisniku za djela o Hrvatima izvan domovine

Polegubić se tako priključuje dosadašnjim dobitnicima ove nagrade, koja od 1996. povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku, Julienne Eden Bušić (1996.), Nikoli Benčiću (2000.), Dragi Šaravanji (2006.), Tomislavu Žigmanovu (2010.) i Malkici Dugeč (2014.)
04. siječnja 2019. u 11:33 0 komentara 59 prikaza
Adolf Polegubić
Foto: Privatni album

Književna nagrada "Fra Lucijan Kordić" Društva hrvatskih književnika i nakladne kuće ZIRAL – Zajednice izdanja "Ranjeni labud" iz Mostara za djelo koje obrađuje život Hrvata izvan domovine, uručena je u četvrtak 3. siječnja u sjedištu Društva hrvatskih književnika u Zagrebu književniku Adolfu Polegubiću, glavnom uredniku "Žive zajednice". Nagrada mu je dodijeljena za njegove četiri nove knjige pjesama "Vršak osmijeha", "Snatrenja", "Poput Giottova kruga" i "Ogrlica od kamena" u izdanju Naklade Bošković iz Splita.

Poezija Četiri nove zbirke pjesama Adolfa Polegubića

Okupljene je pozdravio predsjednik DHK prof. Đuro Vidmarović, podsjetivši na važnost života i djela hrvatskog pjesnika i pastoralnog djelatnika u Švicarskoj fra Lucijana Kordića, kojemu je u spomen-nagrada i utemeljena.

Na književni natječaj za nagradu "Fra Lucijan Kordić", koja se svake četiri godine dodjeljuje za djelo koje tematski, na bilo koji način obrađuje život Hrvata koji žive izvan domovine, pristiglo je 20 knjiga napisanih u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Sva djela pristigla na ovaj natječaj vrlo su zanimljiva i razvidno je da Hrvati izvan Hrvatske pišu kvalitetna djela. Povjerenstvo u sastavu Šimun Šito Ćorić, Đuro Vidmarović i Željka Lovrenčić donijelo je odluku da se nagrada dodijeli Adolfu Polegubiću za četveroknjižje.

Razloge ove odluku obrazložila je dr. Željka Lovrenčić koja je naglasila kako je riječ o iznimno kvalitetnoj poeziji, a uzeta je u obzir i značajna uloga Adolfa Polegubića u očuvanju hrvatske riječi i identiteta u Njemačkoj. On se istaknuo kao teolog, novinar, glavni urednik glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj "Živa zajednica" te, dakako, kao pjesnik. 

Gradišćanski portreti: Lovre Bogović Književna djela kao otpor asimilaciji

"Adolf Polegubić pjesmama objavljenima u ove četiri zbirke potvrđuje da je zreo pjesnik istančanih osjetila i osjećaja, da vješto barata jezikom i njegovim strukturama te da je više nego uspješna poveznica između domovinske i iseljene Hrvatske", istaknula je Željka Lovrenčić u obrazloženju nagrade.

Priznanje je Adolfu Polegubiću predao predsjednik DHK Đuro Vidmarović, a potom je nekoliko zahvalnih riječi uputio dobitnik nagrade Polegubić.

Na poseban način zahvalio je utemeljiteljima nagrade "Fra Lucijan Kordić" – Društvu hrvatskih književnika i ZIRAL – Zajednici izdanja "Ranjeni labud" iz Mostara te naglasio kako je "bremenit put svakog Hrvata, koji je iz ovih ili onih razloga napustio ili napušta domovinu, a još je bremenitiji za književnika koji sve to doživljava na svoj način, što je za svoga života svjedočio i hrvatski pjesnik i pastoralni djelatnik u Švicarskoj fra Lucijan Kordić". 

"No, svaka životna situacija može biti i kreativna, darovana za propitkivanje vlastita puta i vlastita razloga izbivanja. Na tragu toga nastale su ove moje nove četiri zbirke pjesama, a rekao bih i najveći dio moga, kako književnog tako i ukupnog opusa. Veseli me da domovinska književna i kulturna javnost vrednuje hrvatsko izvandomovinsko književno stvaralaštvo jer se radi o zajedničkoj nam hrvatskoj kulturnoj i duhovnoj baštini utkanoj u cjelovito biće hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu", rekao je Polegubić.

Ljerka Toth Naumova, Diana Mašala Perković i Božidar Brezinščak Bagola Ljerka Toth Naumova Nagrada 'Književni most' hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji

Polegubić se tako priključuje dosadašnjim dobitnicima ove nagrade koja od 1996. povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku Julienne Eden Bušić (1996.), Nikoli Benčiću (2000.), Dragi Šaravanji (2006.), Tomislavu Žigmanovu (2010.) i Malkici Dugeč (2014.).

Izbor iz poezije Adolfa Polegubića krasnoslovila je dramska umjetnica Dunja Sepić. Adolf Polegubić je pjesnik, pastoralni teolog i novinar. Rođen je 25. lipnja 1962. godine u Šibeniku. Osnovnu i srednju školu završio je u Banjevcima i Stankovcima, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Sinju, a filozofiju i teologiju u Makarskoj i u Zagrebu. Doktorski rad na njemačkom jeziku naslovljen "Laici u Crkvi i društvu u Hrvatskoj od 1900. – Njihova duhovnost, crkvena i društvena pozicija i njihove institucije na temelju prosudbe Drugoga vatikanskog sabora" obranio je 1997. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Beču i postigao akademski stupanj doktora teologije. 

Više je godina radio kao novinar u Glasu koncila. Od 2002. godine glavni je urednik mjesečnog lista katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj "Živa zajednica" koji od rujna 1978. izlazi u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni. 

Zrinka Kinda Beč Zrinka Kinda o ženama u gradišćanskohrvatskoj književnosti

Pjesme je objavljivao u brojnim listovima i časopisima te nastupio na nizu tribina poezije u Hrvatskoj i Njemačkoj. Objavio je 20 knjiga – desetak zbirki poezije na hrvatskom i jednu na njemačkom jeziku te više knjiga iz područja pastoralne teologije, novinarstva i humora na njemačkom jeziku. Radovi su mu uvršteni u mnoge pjesničke antologije. Član je Društva hrvatskih književnika. Bavi se i fotografijom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.