Beč

Multimedijalna izložba koja potiče mlade na razmišljanje o domoljublju

Foto: Snježana Herek
1/3
26.11.2019.
u 14:43

'Izložba jasno artikulira poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane'

„Osijek na udaru brutalne agresije“, naziv je multimedijske izložbe otvorene u Beču u Udruzi hrvatskih poduzetnika u Austriji (UHPA). Autor izložbe koja govori o brutalnim napadima i stradanjima mirnog srednjoeuropskog grada Osijeka u Domovinskom ratu od ljeta 1991. do svibnja 1992. godine, a i tijekom ljeta 1995. godine, jest Zlatko Dernaja, a priređena je s osječkom braniteljskom udrugom „Heroji Osijeka“.

Izložbu je otvorila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zahvalivši predsjedniku UHPA Niki Iliću što je njegova udruga bila domaćin ovoj, kako je rekla, "izuzetno značajnoj izložbi snažnih poruka, etabliranoj ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i šire“.

„Izložba je potvrda pozitivnog promicanja domoljubnih vrijednosti, ne samo domoljublja kao takvog nego i hrvatskog identiteta Lijepe naše“, istaknula je hrvatska veleposlanica dodavši: „Ovakvih izložbi nikada dosta. One su posebno važne za mlade naraštaje, jer ne samo da šire istinu o Domovinskom ratu nego i odašilju poruke mira te zahvalnost prema onima koji su nam ga omogućili.“

O izložbenom postavu govorio je autor izložbe i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj.

„U izložbenom je postavu 26 panela s 40-ak fotografija te osmominutni dokumentarni film Branka Peka o brutalnom ratnom razaranju Osijeka 1990-tih godina“, rekao je Dernaj dodavši da je izložba nastala kao posljedica „raznih medijskih manipulacija Domovinskim ratom“. 

„Cilj ove faktografske multimedijske izložbe jest potaknuti sve one koji je vide, posebice mlade ljude, na razmišljanje o domoljublju i domoljubnim vrijednostima koje su u povijesti imale, a i dalje imaju presudnu ulogu u očuvanju identiteta hrvatskog naroda, područja i cijele države. Uz gubitak ljudskih života i golemu materijalnu štetu, riječ je o oštećenju više od 18.500 stambenih objekata, 129 gospodarskih tvrtki i 38 industrijskih objekata“, napomenuo je.

„Izložba jasno artikulira poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane, i zato je poučna posebice za mlade“, rekao je autor izložbe Dernaj, pobrojavši brojne hrvatske i europske gradove, među njima i Bruxelles, Budimpeštu i Pečuh gdje je izložba, s velikim uspjehom, gostovala. Najavio je i neke od sljedećih važnih svjetskih destinacija, primjerice Ujedinjene narode u New Yorku, spomenuvši značaj „plavih kaciga“ za Hrvatsku i mirnu reintegraciju Podunavlja koja je, kako je istaknuo, bila „ konačna kapitulacija velikosrpske ideje“. 

Tajnik braniteljske udruge Heroji Osijeka Branko Bogdanović predstavio je Udrugu i zahvalio svojem prijatelju i autoru izložbe Dernaju što se primio tog „zahtjevnog i osjetljivog“ posla. 

Ponosno je napomenuo kako je izložba o stradanju Osijeka u Domovinskom ratu nastala na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija osječkog Državnog arhiva o ratnom razaranju Osijeka 1991. godine, uz financijsku potporu Ministarstva branitelja RH i Grada Osijeka.

„Posebna hvala hrvatskom veleposlanstvu u Beču i veleposlanici dr. Vesni Cvjetković i Udruzi hrvatskih poduzetnika u Austriji na čelu s Nikom Ilićem koji su nam pomogli i u austrijskom glavnom gradu organizirati ovu izložbu o Osijeku na udaru brutalne agresije“, rekao je Branko Bogdanović, tajnik braniteljske udruge „Heroji Osijeka“, koja je organizator bečke izložbe. Izložbi je bio nazočan i član Izvršnog odbora Vijeća Dunavskih gradova i regije te član Županijske skupštine Osječko-Baranjske županije dr. Denis Ambruš. 

Sve goste i uzvanike uvodno je pozdravio Niko Ilić. Glazbeni okvir svečanosti dali su tamburaši „Šokadije“ Beč prigodnim izborom popularnih hrvatskih hitova.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije