Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Jasenka Kranjčević održala predavanje o Jadranskoj izložbi u Beču 1913.

Prema onome što se moglo čuti na bečkom predavanju, izložba je bila sjajna promocija kulturne baštine hrvatske obale Jadrana i njenih prirodnih ljepota
15. studenoga 2019. u 08:07 0 komentara 69 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/4

Znanstvena savjetnica u zagrebačkom Institutu za turizam dr. sc. Jasenka Kranjčević, inače dipl. ing. arhitekture, održala je u srijedu navečer u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču zanimljivo predavanje na temu „Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.“, uz video projekcije.

Koncert za pamćenje Virtuozni Zvjezdan Ružić oduševio bečke jazz-sladokusce

Kako je istaknula predavačica „Jadranska izložba - Adria Ausstelung 1913.“ u svom izuzetno zanimljivom urbanističko-arhitektonskom i turističkom osvrtu, bila je prva velika, a ujedno i najznačajnija tematska interdisciplinarna turistička izložba o istočnoj obali hrvatskog Jadrana, koja je imala za cilj promociju tog prostora i razvoj turizma.

„Izložba je održana u blizini bečkog Pratera, a za potrebe izložbe izvedeni su i značajni građevinski radovi u koje su bili uključeni tadašnji arhitekti i inženjeri“, rekla je dr. Kranjčević, čije je hvalevrijedno znanstveno istraživanje rađeno na temelju raznih turističkih, građevinskih i arhitektonskih časopisa, kataloga, tadašnjeg dnevnog tiska i drugih izvora informacija na njemačkom i hrvatskom jeziku.

Tribina Weber uvjerila Bečane da glazbe nikada nije dosta

„O značaju izložbe koja je trajala od 3. svibnja do 5. listopada 1913., između ostalog, govori i podatak da su o njoj tada pisali gotovo svi austro-ugarski stručni časopisi i dnevni listovi, a o velikom interesu za izložbeni postav brojka o preko dva milijuna posjetitelja“, napomenula je predavačica.

Prema onome što se moglo čuti na bečkom predavanju, izložba je bila sjajna promocija kulturne baštine hrvatske obale Jadrana i njenih prirodnih ljepota, a što je potkrijepljeno i izradom replika pojedinih zgrada koje su danas prave turističko arhitektonske atrakcije. Nudila je također posjetiteljima i razne popratne sadržaje poput predavanja, razgledavanja dotične i drugih raznih izložbi, razgledavanje akvarija, broda i slično, ali i zabavne sadržaje poput vožnje čamcima, šetnice, restorane, kupnju suvenira i drugu zabavu.

Europska turneja Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

„Pitanje koje je ostalo bez odgovora je kako bi se razvijao turizam na hrvatskoj obali nakon impresivne Jadranske izložbe u Beču 1913. da nije 1914. započeo veliki Svjetski rat?“, rekla je dr. Jasenka Kranjčević, čiji je znanstveni interes povijest turističke arhitekture te stavljanje njenog značenja u suvremeni kontekst arhitekture i turizma. A da bi sve to brojnim nazočnim bečkim Hrvatima lakše približila predavačica im je uvodno dala i kratak pregled turističkih prilika u cijeloj Austro-Ugarskoj Monarhiji u to vrijeme.

„Ovim sam predavanjem željela ukazati ne samo na tradiciju bavljenja turizmom na našim prostorima nego i na činjenicu da marketing u turizmu nije ništa novo“, rekla je dr. Kranjčević za Večernji list nakon predavanja dodavši: „Zbog velikog broja angažiranih stručnjaka raznih profila na Jadranskoj izložbi 1913. u Beču, od arhitekata i turističkih stručnjaka do geodeta, profesora, liječnika i veterinara izložba je izuzetno dobar primjer interdisciplinarnog i transnacionalnog pristupa sagledavanja turizma i hrvatske obale s raznih aspekata, već u to vrijeme“.

Europske vrijednosti Promocija Opatije u Beču: To je more svih nas

Gošću iz Zagreba i sve nazočne uvodno je pozdravila hrvatska veleposlanica u Beču dr. Vesna Cvjetković. Na predavanju su bili i predstavnici Društva hrvatskih književnika (DHK) iz Zagreba, koji su nakon predavanja Bečanima predstavili DHK i njegovu „Malu knjižnicu“.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.