Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Virtuozni Zvjezdan Ružić oduševio bečke jazz-sladokusce

To nije bio nimalo uobičajeni koncert, naprotiv, bila je to nezaboravna glazbena poslastica
06. studenoga 2019. u 10:04 0 komentara 220 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/4

Jedan od najtraženijih hrvatskih jazz-glazbenika, višestruko nagrađivani riječki pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić sa svojim sekstetom sastavljenim od vrhunskih glazbenika održao je u Hrvatskom centru u Beču maestralni koncert za bečke jazz-sladokusce. To nije bio nimalo uobičajeni koncert, naprotiv, bila je to nezaboravna glazbena poslastica. Ne samo za nazočne glazbene znalce nego i za širu publiku koja je uživala u muziciranju najvišeg glazbenog i profesionalnog dometa. 

Bogat program U Beču uskoro dvije zanimljive predstave

Čarobni i izuzetno pitki jazz u unikatnoj Ružićevoj interpretaciji i njegov virtuozni pristup u kombiniranju instrumenata te fascinantne skladbe i aranžmani ovog razigranog i kreativnog romantičara oduševili su bečku publiku koja je ne samo frontmena nego i njegov vrhunski i sjajno uigrani sekstet nagradila dugotrajnim i burnim pljeskom, poklicima ''bravo'' i pozivima na bis. Zauzvrat je od izuzetno raspoloženih glazbenika na dar dobila još jedan glazbeni dodatak.

Za virtuozni glazbeni performans u Beču, čiji je dio bila i razdragana bečka publika, uz Zvjezdana Ružića (klavir i Mellotron), zaslužni su i Tomaž Gajšt (truba), Vojkan Jocić (sopran saksofon), Lenart Krečić (tenor saksofon), Miha Koren (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubnjevi).

Na programu su bile skladbe iz prva tri Ružićeva autorska albuma, „The Knightingale Cabaret“ i „Elfin Farewell“, nagrađeni Porinom za najbolju jazz-skladbu te „Pandaland“, koji je prvu službenu promociju doživio u Šangaju, osvojivši čak dva Porina – za najbolji jazz-album i najbolju izvedbu jazz-skladbe. Publika, koja je unatoč tehničkoj kompleksnosti bila oduševljena izvedbama, između ostalog, uživala je i u autorovoj najdražoj skladbi s prvog albuma „Moreška“. I ovu, kao i brojne druge Ružićeve jazz-skladbe obilježavaju karakteristike hrvatskog podneblja u kojem živi i stvara ovaj vječni romantičar u potrazi za životnom istinom i ljepotom, novim i svježim zvukom koji spaja različitosti i briše granica između različitih kultura, stilova i tradicija. I to na njemu svojstven, a drugima uzoran način: vrhunskom kvalitetom glazbenog izričaja, ljudskom skromnošću i mladenačkom vedrinom, jer mu je tek 31 godina, neopterećenosti brojnim priznanjima te stalnom potrebom za novim glazbenim izazovima. 

Tribina Weber uvjerila Bečane da glazbe nikada nije dosta

Jednom riječju, prava osoba na pravom mjestu kad je riječ o promociji Hrvatske i njene bogate glazbene baštine u zemlji i svijetu. Tim više što svoju umjetničku inspiraciju pronalazi u hrvatskoj kulturi i krajolicima.

Bečki koncert bila je nesvakidašnja prilika za veličanstveni doživljaj kojim je Zvjezdan Ružić s članovima seksteta, sve redom virtuozima na svojim instrumentima, iskreno i emotivno pokazao kako zvuči njegova romantična i sanjarska glazba, koju mnogi nazivaju američkim jazzom s hrvatskim melosom. A kada smo kod glazbe svakako treba spomenuti i Ružićev novi, četvrti autorski album „Delightful F“,u izvedbi solo klavira i elektroničkog sintesajzera Mellotrona, kojeg su popularizirali slavni Beatlesi, projekt „Pianotron“ koji smatra, kako nam je rekao, svojim „najintimnijim i najizazovnijim projektom u dosadašnjoj karijeri“.

Europska turneja Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

„Izuzetno sam zadovoljan prijamom bečke publike. Bila je to sjajna razmjena emocija i interakcija između mene i mojih dragih prijatelja, zbilja vrhunskih glazbenika s kojima se družim i izvan pozornice i bečkih ljubitelja jazza, u intimnom i vrlo akustičnom prostoru Hrvatskog centra u Beču, kojem zahvaljujem na gostoprimstvu“, rekao je Ružić, čovjek velikih izazova, za Večernji list nakon koncerta.

Posebno je zahvalio nazočnom Josipu Nalisu, umjetničkom voditelju 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču, u čijem se je sklopu održao koncert, što je njega i njegov sekstet uvrstio u ovogodišnji festivalski program te Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture RH i Turističkoj zajednici Grada Zagreba na potpori festivalu.

Prošlost i sadašnjost Jedinstveno glazbeno-literarno putovanje od Beča do Trstenog

Zvjezdan Ružić peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruku je dobitnik strukovne nagrade „Status“ u kategoriji „Jazz Klavir“, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Surađivao je s poznatim imenima hrvatske i svjetske jazz, klasične i pop-rock scene. Diplomirao je jazz klavir 2013. godine na koruškom pokrajinskom Konzervatoriju u Klagenfurtu u klasi prof. Roba Bargada (SAD).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.