Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Četrdeseta obljetnica Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi

Jutarnje misno slavlje predvodio je ravnatelj Markić, čestitavši obljetnicu i poželjevši Župi hrvatskih mučenika plodan nastavak djelovanja u mreži Hrvatske inozemne pastve koja broji ukupno 187 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica diljem svijeta
23. listopada 2017. u 14:10 0 komentara 911 prikaza
Mississauga
Foto: Nikola Platužić
Pogledajte galeriju 1/6

U niz hrvatskih katoličkih župa i misija koje su ovih dana proslavile ili će proslaviti svoje jubileje (Lackawanna i Milwaukee po 100 godina, a Ludwigshafen, Mainz, Calgary i Lima po pola stoljeća) upisala se jučer i Župa hrvatskih mučenika u kanadskoj Mississaugi proslavivši 40. obljetnicu svog djelovanja. 

Milwaukee Velika obljetnica Hrvati u Milwaukeeju obilježili sto godina svoje župe

Zbog spriječenosti kardinala Josipa Bozanića, župu je posjetio biskup u miru mons. Juraj Jezerinac te je predvodio svečano misno slavlje. Uz mnoštvo vjernika, na misi su sudjelovali i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić, delegat za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivan Vukšić, svećenik Torontske nadbiskupije mons. Vid Vlašić, voditelj Hrvatskoga franjevačkog središta u Norvalu fra Marko Puljić, domaćini slavlja: župnik vlč. Tomislav Kasić i župni vikar vlč. Nikola Platužić te svećenici Zagrebačke nadbiskupije.

U svojoj propovijedi biskup Jezerinac, podsjetivši na povijesni hod ove župe, istaknuo je ulogu domovinske i lokalne Crkve koje su, uočivši pastoralnu potrebu povećanja torontske hrvatske župe, imenovale svećenika Ivicu Kecerina za prvoga župnika.

"Domovinska Crkva bila je poput dobre majke koja je vodila brigu o vama, šaljući svećenike da ne izgubite svoje ljudsko i kršćansko dostojanstvo, a mjesna Crkva nam je izašla u susret i otvorila vrata ne samo svojih crkvi nego i svoga srca. Primila nas je kao vlastitu djecu te joj stoga posebno zahvaljujemo", naglasio je biskup Jezerinac.

Naslanjajući se na naviješteno evanđelje o tome kako caru treba dati carevo, a Bogu Božje, biskup je rekao kako kršćani imaju dvostruko državljanstvo te da su građani neba i zemlje. Istaknuo je pri tome ulogu i značenje bl. kardinala Alojzija Stepinca koji je znao jasno spojiti, ali kada je potrebno i razlučiti ova dva "državljanstva".

Sve sudionike misnoga slavlja, a osobito brojnu djecu i mlade koji su bili odjeveni u narodne nošnje, potaknuo je na redovito nedjeljno sudjelovanje u slavlju euharistije, njegovanje molitvenoga života, pažnju prema bolesnicima i starijim osobama, poštivanje roditelja, čuvanje vlastite baštine, a visokoobrazovane je posebno pozvao na umrežavanje te na rad za boljitak nove i stare domovine. 

Na kraju misnoga slavlja župnik Kasić zahvalio je svima koji su se ugradili u život župe tijekom proteklih 40 godina, spomenuvši svećenike i časne sestre Služavke Maloga Isusa. Posebno je pozdravio veleposlanicu Republike Hrvatske u Kanadi Maricu Zoricu Matković i generalnu konzulicu u Mississaugi Andreju Javor koje su također sudjelovale na slavlju.

Večer prije u dvorani Hrvatske katoličke župe u Oakvilleu održan je svečani domjenak, na kojemu je bilo 450 uzvanika, a među njima i torontski pomoćni biskup mons. John Boissonneau.

Jutarnje misno slavlje predvodio je ravnatelj Markić, čestitavši obljetnicu i poželjevši Župi hrvatskih mučenika plodan nastavak djelovanja u mreži Hrvatske inozemne pastve koja broji ukupno 187 hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica diljem svijeta.  

Župu hrvatskih mučenika 6. prosinca 1977. godine osnovao je torontski nadbiskup Philip Pocock. Gradnju crkve započeo je vlč. Josip Gjuran, tadašnji župnik u Torontu, a crkvu je 6. srpnja 1980. blagoslovio kardinal Franjo Šeper, tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere. Posljednjih 11 godina župnikom je bio vlč. Ivica Reparinac, dok je prošle nedjelje u tu službu namješten vlč. Tomislav Kasić.

Calgary Calgary Pola stoljeća dobrote: Nema veće ljubavi prema domovini nego svuda živjeti poštenim životom Omaha Nebraska U Omahi osvanuo mural posvećen hrvatskoj zajednici Ivica Reparinac vlč. Ivica Reparinac Hrvati u Kanadi ostaju bez velikog čovjeka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.