Calgary

Pola stoljeća dobrote: Nema veće ljubavi prema domovini nego svuda živjeti poštenim životom

Calgary
Foto: Korado Perčić
1/8
16.10.2017.
u 13:18

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryju. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević, a prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968.

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke sa sjedištem u kanadskom Calgaryju obilježila je jučer 50. obljetnicu svog djelovanja. 

Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Juraj Jezerinac, u zajedništvu s umirovljenim biskupom Calgaryja mons. Frederickom Henryjem, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem, delegatom za Hrvatsku inozemnu pastvu u Kanadi mons. Ivanom Vukšićem, hrvatskim dušobrižnicima fra Dujom Bobanom iz Vancouvera, vlč. Franjom Višatickim iz Edmontona i fra Mogomirom Kikićem iz Victorije te s više svećenika koji djeluju u Biskupiji Calgary. 

Župnik Domin Vladić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, na početku misnoga slavlja sve je srdačno pozdravio, a biskup Jezerinac u svojoj homiliji istaknuo je povezanost i neraskidive veze domovinske Crkve s hrvatskim iseljenicima. 

Podsjetivši na povijesni hod ove župe, naglasio je kako je vjera održala i dala snagu našim ljudima da se suoče s brojnim izazovima života u tuđini. 

Oslonivši se na nedjeljna čitanja, rekao je kako je "kraljevstvo Božje govor da nas Bog ljubi i želi da budemo svjedoci njegove ljubavi u svijetu" te da je ono "nov odnos među ljudima kao s braćom, a s Bogom kao Ocem svih ljudi". 

Citirao je i riječi bl. kardinala Alojzija Stepinca upućene iseljenicima: "Ostanite, dragi vjernici, pod svaku cijenu, pa ako treba i uz cijenu života, vjerni Katoličkoj Crkvi koja ima na čelu Petra, papu za poglavara. Vi ne biste bili dostojni imena svojih otaca kada biste se dali otrgnuti od pećine na kojoj je Krist sagradio Crkvu svoju. Nema veće ljubavi prema domovini, nego svuda živjeti poštenim životom. Sigurne temelje ne stvaraju ubojice i kradljivci, nego marljivi i pošteni ljudi".

Poslije euharistije upriličen je domjenak na kojemu je sudjelovalo 400 župljana i njihovih gostiju. Pročitane su čestitke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je bio spriječen osobno predvoditi ovu proslavu, vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Calgaryja mons. Williama McGrattana i biskupa mons. Pere Sudara, predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za Hrvatsku inozemnu pastvu. 

Prisutnima se obratila veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Matković, biskupi Henry i Jezerinac, nacionalni ravnatelj Markić, delegat za Kanadu Vukšić te fra Dujo Boban, koji je 18 godina vodio ovu župnu zajednicu i izgradnju crkve. 

Na kraju je župnik Vladić svima poimence zahvalio na sudjelovanju te je posebno istaknuo pokrovitelje slavlja. Djeca iz Hrvatske škole i mladi iz Kolo grupe priredili su lijep program pjesama i plesova koje su izveli pred oduševljenim gledateljima.

Za ovaj događaj vjernici su se pripremali trodnevnicom koju su, uz brojno sudjelovanje župljana, predvodili fra Dujo Boban, mons. Ivan Vukšić i dr. Tomislav Markić. Crkveni zbor pod ravnanjem Vlade Crnkovića uzveličao je misna slavlja tijekom sva četiri dana.

Hrvatska katolička župa Majke Božje Bistričke osnovana je 12. listopada 1967. godine u Calgaryju. Prvi župnik bio je fra Zvonko Radošević, a prvu crkvu Hrvati su kupili u svibnju 1968. Iste godine utemeljena je i Hrvatska škola. 

Sadašnja crkva sagrađena je 1981. godine za župništva fra Duje Bobana, dok ju je kardinal Franjo Šeper blagoslovio 2. kolovoza iste godine i posvetio je Majci Božjoj Bistričkoj. Hrvatska katolička župa u Calgaryju broji 300 obitelji. Od 1996. vodi je vlč. Domin Vladić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije