Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Mladena i Miro Gavran oduševili Bečane

Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta koje je vidjelo čak više od tri milijuna ljudi
13. listopada 2017. u 09:25 1 komentara 1254 prikaza
Mladena i Miro Gavran
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Prvo je istaknuti hrvatski dramatičar Miro Gavran pobrao buran pljesak književnih i lingvističkih znalaca za svoj novi roman "Nekoliko ptica i jedno nebo", nadahnut događajima iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata, a zatim je tu istu publiku maestralnom izvedbom dijela monodrame "Najluđa predstava na svijetu" do suza nasmijala njegova supruga Mladena.

Kava Kultura Projekt 'Rijeka 2020.' na Svjetskom danu kave u Beču

Sve se to događalo sinoć u hrvatskom veleposlanstvu, u sklopu sjajne književno-kazališne večeri koja je za sve prisutne bila prava poslastica.

Goste je uvodno pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zahvalivši "Teatru Gavran" što je svojim gostovanjem uveličao kulturnu promociju Hrvatske u toj zemlji.

Veleposlanica je podsjetila kako je inicijator Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017. austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove. Govoreći o Miri Gavranu, istaknula je da svojim radom i stvaralačkim opusom promovira domovinu i hrvatsku kulturnu baštinu na europskoj i svjetskoj sceni te pridonosi jačanju europskog duha na svim razinama. Napomenula je da je i jedini hrvatski živući književnik i romanopisac koji je nacionalni pisac u nekim zemljama izvan granica Lijepe Naše, primjerice u Slovačkoj. Jedini je i živući dramatičar u Europi koji izvan rodnog zavičaja ima kazališni festival koji mu je posvećen.

O njegovoj književnoj veličini govori i podatak da je Miro Gavran najprevođeniji hrvatski suvremeni pisac te da su mu dijela prevedena na 38 svjetskih jezika. Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta koje je vidjelo čak više od tri milijuna ljudi.

No, unatoč svim nevjerojatnim podacima, iza tog vrhunskog dramatičara krije se veliki profesionalac i skroman obiteljski čovjek, preplavljen emocijama. Ili kako je rekla hrvatska veleposlanica: "Jedan od rijetkih koji je ostao jednostavan unatoč svojoj međunarodnoj popularnosti i svekolikim izazovima današnjice."

Govoreći o vlastitom stvaralačkom opusu, Gavran se posebno osvrnuo na romane "Kafkin prijatelj" i "Ljeto za pamćenje". Ovaj posljednji, kako je naglasio, napisao je za djecu i mlade, a vole ga i odrasli.

Bečani su mogli uživati i u Najluđoj predstavi na svijetu. Osmislili su je Mladena Gavran i njezin suprug Miro sedam godina nakon hita "Hotel Babilon" koji je izveden preko 260 puta. Glumica Mladena u njoj igra čak 12 različitih uloga, od kojih je dvije predstavila bečkoj publici. Za svoje uloge dobila je i godišnju nagradu "Vladimir Nazor". 

Vedra i nasmijana lica Bečana, koji nisu krili oduševljenje, najbolja su potvrda briljantnih supružnika.

Događaju su nazočili, između ostalih, i zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar, njihov savjetnik Domagoj Marić te Gavranova profesorica Dunja Tot, kazališna i filmska redateljica iz Zagreba koja od 1986. živi u Beču. 

Poslovne žene Skup u Beču Kako naučiti pozitivno misliti i sačuvati životnu energiju od brojnih kradljivaca Marija Terezija Simpozij U Beču o 40-godišnjoj vladavini Marije Terezije Beč Težak položaj Hrvata u Sloveniji: Smatram da u bližoj budućnosti nemamo šanse postati manjina
  • Avatar Django
    Django:

    Red je da se čitaocima govori istina, ne samo u ovom primjeru nego i u svim sličnim. Nisu Gavran i supruga oduševili "Bečane" nego Hrvate koji žive u Beču i koji hrle na bilo koji dašak domovine. A ona im ... prikaži još! se daje na kapaljku. Austrijanaca je ovdje bilo možda 10%, i to uglavnom iz Gradišća. Ista je stvar bilo gdje u svijetu, svejedno je li u Kanadi, Njemačkoj, Australiji ili na Islandu.