Prava poslastica

Mladena i Miro Gavran oduševili Bečane

Mladena i Miro Gavran
Foto: Snježana Herek
1/6
13.10.2017.
u 09:25

Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta koje je vidjelo čak više od tri milijuna ljudi

Prvo je istaknuti hrvatski dramatičar Miro Gavran pobrao buran pljesak književnih i lingvističkih znalaca za svoj novi roman "Nekoliko ptica i jedno nebo", nadahnut događajima iz vremena velike gladi u Hercegovini tijekom Prvog svjetskog rata, a zatim je tu istu publiku maestralnom izvedbom dijela monodrame "Najluđa predstava na svijetu" do suza nasmijala njegova supruga Mladena.

Sve se to događalo sinoć u hrvatskom veleposlanstvu, u sklopu sjajne književno-kazališne večeri koja je za sve prisutne bila prava poslastica.

Goste je uvodno pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, zahvalivši "Teatru Gavran" što je svojim gostovanjem uveličao kulturnu promociju Hrvatske u toj zemlji.

Veleposlanica je podsjetila kako je inicijator Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017. austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove. Govoreći o Miri Gavranu, istaknula je da svojim radom i stvaralačkim opusom promovira domovinu i hrvatsku kulturnu baštinu na europskoj i svjetskoj sceni te pridonosi jačanju europskog duha na svim razinama. Napomenula je da je i jedini hrvatski živući književnik i romanopisac koji je nacionalni pisac u nekim zemljama izvan granica Lijepe Naše, primjerice u Slovačkoj. Jedini je i živući dramatičar u Europi koji izvan rodnog zavičaja ima kazališni festival koji mu je posvećen.

O njegovoj književnoj veličini govori i podatak da je Miro Gavran najprevođeniji hrvatski suvremeni pisac te da su mu dijela prevedena na 38 svjetskih jezika. Prema njegovim dramama i komedijama nastalo je oko 300 kazališnih predstava diljem svijeta koje je vidjelo čak više od tri milijuna ljudi.

No, unatoč svim nevjerojatnim podacima, iza tog vrhunskog dramatičara krije se veliki profesionalac i skroman obiteljski čovjek, preplavljen emocijama. Ili kako je rekla hrvatska veleposlanica: "Jedan od rijetkih koji je ostao jednostavan unatoč svojoj međunarodnoj popularnosti i svekolikim izazovima današnjice."

Govoreći o vlastitom stvaralačkom opusu, Gavran se posebno osvrnuo na romane "Kafkin prijatelj" i "Ljeto za pamćenje". Ovaj posljednji, kako je naglasio, napisao je za djecu i mlade, a vole ga i odrasli.

Bečani su mogli uživati i u Najluđoj predstavi na svijetu. Osmislili su je Mladena Gavran i njezin suprug Miro sedam godina nakon hita "Hotel Babilon" koji je izveden preko 260 puta. Glumica Mladena u njoj igra čak 12 različitih uloga, od kojih je dvije predstavila bečkoj publici. Za svoje uloge dobila je i godišnju nagradu "Vladimir Nazor". 

Vedra i nasmijana lica Bečana, koji nisu krili oduševljenje, najbolja su potvrda briljantnih supružnika.

Događaju su nazočili, između ostalih, i zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar, njihov savjetnik Domagoj Marić te Gavranova profesorica Dunja Tot, kazališna i filmska redateljica iz Zagreba koja od 1986. živi u Beču. 

Komentara 1

Avatar Django
Django
11:17 13.10.2017.

Red je da se čitaocima govori istina, ne samo u ovom primjeru nego i u svim sličnim. Nisu Gavran i supruga oduševili "Bečane" nego Hrvate koji žive u Beču i koji hrle na bilo koji dašak domovine. A ona im se daje na kapaljku. Austrijanaca je ovdje bilo možda 10%, i to uglavnom iz Gradišća. Ista je stvar bilo gdje u svijetu, svejedno je li u Kanadi, Njemačkoj, Australiji ili na Islandu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije