Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Projekt 'Rijeka 2020.' na Svjetskom danu kave u Beču

Zabavni okvir obilježavanju Svjetskog dana kave u Beču dalo je šestero mladih iz Hrvatske, studenata glazbe u glavnom gradu Austrije, koji su izveli djela skladatelja Šimuna Matišića, W. A. Mozarta i niz naših narodnih napjeva
12. listopada 2017. u 10:02 1 komentara 376 prikaza
Kava
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/2

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana kave bečkih Hrvata, održanog u kavani Prückel, bila je Europska prijestolnica kulture. Manifestacija je održana u sklopu Godine kulture Austrija –  Hrvatska 2017. i pokazala se važnom poveznicom suradnje dviju zemalja.

Poslovne žene Skup u Beču Kako naučiti pozitivno misliti i sačuvati životnu energiju od brojnih kradljivaca

"Austrijsku stranu zanimao je proces priprema za projekt 'Rijeka 2020.' pa smo prof. dr. Christoph Luchsinger iz Instituta za urbanistiku i ja izvijestili o ciljevima i trenutačnom stanju", rekao je savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji Domagoj Marić, napomenuvši kako proces kandidature gradova još uvijek traje.

Na bečkoj manifestaciji sudjelovali su predstavnici nekoliko austrijskih gradova, poput Salzburga, Bad Ischla i Sankt Pöltena koji bi željeli postati budućom Europskom prijestolnicom kulture. 

"Jedan od austrijskih gradova 2024. godine postat će europska kulturna prijestolnica", naglasio je naš sugovornik.

Zabavni okvir obilježavanju Svjetskog dana kave u Beču dalo je šestero mladih iz Hrvatske, studenata glazbe u glavnom gradu Austrije, koji su izveli djela skladatelja Šimuna Matišića, W. A. Mozarta i niz naših narodnih napjeva. I ne samo to, nego i sjajno promoviravši Hrvatsku.

Organizator je bilo austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove u suradnji s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji, a u sklopu projekta Udruge kulturnih instituta zemalja članica Europske unije (EUNIC).

Podsjetimo, s dnevnim ispijanjem 2,9 šalice kave i godišnjom potrošnjom većom od 7,8 kilograma po glavi stanovnika, Austrijanci su u europskom vrhu kavopija. 

Marija Terezija Simpozij U Beču o 40-godišnjoj vladavini Marije Terezije Beč Težak položaj Hrvata u Sloveniji: Smatram da u bližoj budućnosti nemamo šanse postati manjina Ustav Republike Hrvatske Predstava Ustav Republike Hrvatske i u Beču