Naslovnica Vijesti

MataCROata već drugi put dojedrio u Beč

Središnja tema bila su dva simbola hrvatskog identiteta. Riječ je o jedrima u kamenu, malog i velikog formata, koja su kroz zanimljive umjetničke ispovijesti autora izložbe, ispričane uz simboliku jedra, povezane s nizom motiva iz stvarnog života
19. listopada 2017. u 09:07 0 komentara 376 prikaza
MataCROata
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon što je u ožujku ove godine prikazana impresivna bečka izložbe skulptura "Jedra u kamenu", izrađenih od bračkog kamena sivca, mladi hrvatski akademski kipar Mate Turić, poznatiji pod umjetničkim imenom Mata CROata, ovih je dana drugi put dojedrio u Beč. "Jedra s prorezom" tako su predstavljena u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji.

Zagrebačka filharmonija Događaj za pamćenje Raskošan koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

Središnja tema bila su dva simbola hrvatskog identiteta. Riječ je o jedrima u kamenu, malog i velikog formata, koja su kroz zanimljive umjetničke ispovijesti autora izložbe, ispričane uz simboliku jedra, povezane s nizom motiva iz stvarnog života.

MateCROata jedan je od malobrojnih umjetnika u svijetu čije su skulpture u kamenu prepoznatljive po njegovim prorezima.

"Zahvaljujući tim prorezima, svjetlost je napravila igru sjena i stvorila novi pogled na dosadašnje stvaralaštvo", rekao je autor izložbe.

Naglasio je i kako su jedra postala njegov zaštitni znak. U svakom slučaju i posjetitelji bečke izložbe suglasni su da su djela Mate Turića, rođenog 1987. godine u Zagrebu, inače dobitnika nagrade "Artists on Globe" 2005. za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika, jedinstvena i prepoznatljiva po njegovu proreznom rukopisu. 

Školu za klesarskog tehničara završio je u Pučištima na otoku Braču, a Likovnu akademiju u Širokom Brijegu. S nepunih 30 godina bio je rekorder po broju ostvarenih samostalnih likovnih izložbi, pa je i to potvrda da mu se smiješi uspješna umjetnička budućnost.

Događaj su uljepšali mladi hrvatski glazbenici Ana Marković, Marin Drmač i Christian Jeličić, koji su nakon otvorenja izložbe u prostorijama veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji održali cjelovečernji koncert klavirskih djela naše proslavljene skladateljice Dore Pejačević.

Izložbu je otvorio Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu. Istaknuo je kako se susret održava u sklopu Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017. Organizirala ga je Udruga "Riječ-boja-ton" iz Beča, na čelu s Jadrankom Klabučar-Gros.

Mladena i Miro Gavran Prava poslastica Mladena i Miro Gavran oduševili Bečane Kava Kultura Projekt 'Rijeka 2020.' na Svjetskom danu kave u Beču Poslovne žene Skup u Beču Kako naučiti pozitivno misliti i sačuvati životnu energiju od brojnih kradljivaca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.