Idemo! Hrvatski za početnike

Majka i kći napisale prvi udžbenik hrvatskog jezika na švedskom

Foto: Snježana Radoš
1/2
26.07.2019.
u 11:18

U lekcijama iz sedmog poglavlja može se prezentirati i razgovarati o obitelji, prijateljima, ljubavi, domu, a gramatički dio odnosi se na prijedloge

Udžbenik "Idemo! Hrvatski za početnike" djelo je slavistice Elizabete Glasnović Raguž i njezine kćeri Janje Zaccheroni, magistrice političkih znanosti i sociologije. Iza gospođe Raguž desetljeća su iskustva, ne samo u području proučavanja i poučavanja hrvatskog jezika već i u promicanju hrvatske kulture, povijesti i umjetnosti u Švedskoj. 

Udžbenik izdan 2018. godine (izdavač: Kroativa, Printera, Zagreb, prvo izdanje) ima 208 stranica te sljedeća poglavlja: "Idemo", "Susreti", "Tko sam ja?", "Što je to? Tko je to?", "Govorim i pišem", "Za stolom", "Obitelj i prijatelji", "Ljudi", "Vrijeme", "Putokaz", "Iz hrvatskog nauka o jeziku", "Rješenja i odgovori", "Rječnik", "Vlastiti rječnik" te "Izvori slika".

U prvom poglavlju predstavljene su zanimljivosti o Lijepoj Naši te o hrvatskom jeziku, abeceda i posebnosti izgovora. Uz drugo poglavlje stječe se mogućnost vođenja prvih jednostavnih dijaloga, uz pozdrave i primjere kratkih rečenica. Dan je prikaz sličnosti i razlika u hrvatskom i švedskom jeziku, korisne fraze te izgovor hrvatskih slova.

U trećem poglavlju proširuje se mogućnost komunikacije na hrvatskom jeziku uz informacije kako predstaviti i opisati sebe, svoje zanimanje i zemlju. U lekciju su uključeni i brojevi. U četvrtom poglavlju proširuje se znanje o gramatici uz informacije o sintaktičkim posebnostima hrvatskog jezika, upitnim i pokaznim zamjenicama, glagolima, imenicama, pridjevima, upitnim rečenicama, jednini i množini, uvećanicama i umanjenicama. Lekcija proširuje rječničko bogatstvo i temama – o bojama, odjeći i obući. 

Peto poglavlje obrađuje padeže, glagole (prošlo, sadašnje i buduće vrijeme), priloge vremena, a posebice se koncentrira na svladavanje vještine pisanja u lekcijama – kako napisati pismo, razglednice i pozdravi, oglasi, hrvatska imena i čestitke. U šestom poglavlju fokus je na lekcijama o hrani i piću te kako komunicirati u restoranu, kavani i trgovini, tumačiti recepte i steći znanje o nazivima raznih namirnica. 

U lekcijama iz sedmog poglavlja može se prezentirati i razgovarati o obitelji, prijateljima, ljubavi, domu, a gramatički dio odnosi se na prijedloge. Osmo poglavlje sadrži lekcije – Hrvatska, zemlja športa, naše tijelo te lekcije vezane uz opis našeg izgleda i osjećaja dok je gramatički dio upotpunjen komparacijom pridjeva.

U devetom poglavlju dan je osvrt na vrijeme u lekcijama  – o godišnjim dobima, koliko je sati, moj dan. Deseto poglavlje predstavlja zanimljive kulturološke i povijesne činjenice o Zagrebu te se daju korisni savjeti kako se snaći na putovanju bilo da je riječ o odlasku na more ili boravku u zračnoj luci. Uz to, u ovom se poglavlju nalaze i zanimljive i korisne fraze i rečenice. Posljednja poglavlja daju pregled hrvatske gramatike, rješenja zadataka te rječnik. 

Obilježja su ovog udžbenika praktičnost i razumljivost. Tome pridonose raznolike, a prigodne teme, ali i kreativni grafički prikazi (razne ilustracije, slike i tablice). Cilj autorica bio je ne samo pružiti kvalitetan materijal za pouku već dati zanimljiv, suvremen metodički sjajno prilagođen sadržaj koji potpuno odgovara današnjim potrebama učenja stranoga jezika. 


Katarina Zovak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije