Naslovnica Vijesti

Linđo potvrdio važne veze domovinske i iseljene Hrvatske

Gostovanje dubrovačkih folkloraša u Austriji završilo je nastupom u Linzu, glavnom gradu austrijske pokrajine Gornje Austrije
12. studenoga 2018. u 09:01 0 komentara 95 prikaza
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon uspješnog nastupa i sjajne promocije bogate hrvatske tradicijske kulture u zgradi Europskog parlamenta i Vijeća Europe u Strasbourgu u Francuskoj, diljem svijeta poznati dubrovački Folklorni ansambl Linđo oduševio je i austrijske Hrvate u Beču i Linzu.

Hrvatska tradicija LADO nakon Lisinskog osvojio i Beč

U hrvatskom veleposlanstvu u Beču 58 članova ansambla primila je veleposlanica RH u Austriji, Dubrovkinja dr. Vesna Cvjetković, a njezini su joj se gosti zauzvrat odužili folklornim spletom narodnih pjesama i plesova u prisutnosti djelatnika veleposlanstva, bečkih Dubrovčana i predstavnika hrvatske zajednice u austrijskom glavnom gradu.

Muška je klapa, uz instrumentalnu pratnju izvela nekoliko dalmatinskih pjesama, a plesači su izveli nezaobilazni dubrovački linđo uz zvuke lijerice. Vidljivo dirnuta vrhunskim folklorom svojih sugrađana, dr. Cvjetković upozorila je na ugled koji u Dubrovniku, Hrvatskoj i svijetu uživa Linđo. Članovi ansambla hrvatskoj veleposlanici ponudili su počasno članstvo u ansamblu, zahvalivši joj srdačno na gostoprimstvu.

Pet sjajnih koncerata Jazzom završen Festival hrvatske glazbe u Beču

O uspješnom nastupu u Strasbourgu govorio je ravnatelj ansambla Vlaho Kljunak. Napomenuo je kako je Linđo nakon završetka godišnjeg zasjedanja Odbora regija i gradova Vijeća Europe u Strasbourgu, kojim od lipnja ove godine predsjeda Hrvatska, sudionicima iz brojnih europskih zemalja predstavio dio kulturne i tradicijske hrvatske baštine, osobito s dubrovačkog područja i područja Grada Rijeke. Istaknuo je kako je gostovanje Linđa u Francuskoj i Austriji financirano iz EU projekta "Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika" fonda za regionalni razvoj.

Beč Povjesničari o raskidu veza Hrvatske s Austro-Ugarskom Monarhijom

Gostovanje dubrovačkih folkloraša u Austriji završilo je nastupom u Linzu, glavnom gradu austrijske pokrajine Gornje Austrije. U sklopu manifestacije "Zvuci rodnog kraja", čiji je organizator Hrvatski centar Linz na čelu s agilnim predsjednikom Zoranom Bjelobrkom, Linđovci su vrhunski oblikovanim folklornim i glazbenim materijalom i nezaboravnim plesnim izvedbama u izvornim narodnim nošnjama oduševili ispunjenu dvoranu hrvatskih iseljenika, koji su goste iz Dubrovnika ispratili ovacijama. 

Uime domaćina, folklorašima je zahvalio predsjednik Hrvatskog centra Linz Bjelobrk, dok je prigodne darove i riječi zahvale uime dubrovačkih folkloraša uputio ravnatelj ansambla Kljunak. Kako se moglo čuti od ravnatelja Linđa, u planu je da se ovaj vrhunski ansambl ponovno predstavi i široj bečkoj javnosti. U svakom slučaju, gostovanje Linđa u Austriji ponovno je potvrdilo posebno značajne uske veze domovinske i iseljene Hrvatske.

Izvanredan doprinos Marijanu Brajinoviću prestižna austrijska nagrada

FA Linđo osnovan je 1965. godine u Dubrovniku. Trenutačno broji više od 300 članova amatera, dobne skupine od 14 do 30 godina. O popularnosti i ugledu ovog ansambla, koji je gostovao diljem Europe, SAD-a, Južne Amerike, Japana i Australije, slikovito  govori i podatak da se na audiciju za primanje novih članova u posljednje dvije godine javilo čak 170 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.