Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Marijanu Brajinoviću prestižna austrijska nagrada

Na popisu su brojnih Brajinovićevih aktivnosti i podignuta poprsja bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku u Selcima na otoku Braču, Ruđeru Boškoviću i Josipu Sliškoviću, pioniru radija u Austriji, u Tehničkom muzeju u Beču
05. studenoga 2018. u 09:58 0 komentara 102 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

Osnivač i prvi predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva (AHZ) u Beču, ministarski savjetnik dr. Marijan Brajinović dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade austrijskog saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove "Europa – Državna nagrada 2018.", koja se dodjeljuje šestu godinu zaredom pojedincima koji su u duhu europske ideje zajedništva i međusobnog povezivanja svojim djelima i aktivnostima u organizacijama ili poslovanju promovirali europske vrijednosti.

Spektakl Tomislav Bralić i klapa Intrade uskoro u Beču

Kako stoji u obrazloženju, ovom nagradom nagrađen je izvanredan doprinos dr. Brajinovića kako u približavanju austrijske i hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i gospodarstva, tako i njegov osobni angažman kao osnivača Austrijsko-hrvatskog društva u Beču na iniciranju brojnih prekograničnih aktivnosti. 

Među njih se ubraja dodjela Kulturne nagrade AHZ-a visokim austrijskim političarima, kulturnim i medijskim djelatnicima, kao na primjer bivšem gradonačelniku Grada Beča dr. Helmutu Zilku, bivšem austrijskom potkancelaru i ministru znanosti dr. Erhardu Buseku, zemaljskom poglavaru Štajerske Josefu Kraineru, novinarima dr. Viktoru Mayeru, dopisniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, komentatoru i uredniku austrijskog radija i televizije ORF prof. Paulu Lendvaiu, dopisniku "Die Welta" dr. Karlu Gustavu Ströhmu, trojici novinara austrijskog dnevnog lista Kronen Zeitung, Kurtu Seinitzu, Ernstu Trostu i Clausu Pandy.

Beč Povjesničari o raskidu veza Hrvatske s Austro-Ugarskom Monarhijom

Osim toga dr. Brajinović je inicirao i postavljanje više spomen-ploča, kao na primjer ocu austrijske operete Franzu/Franji pl. Suppeu u Splitu, gradišćanskom Hrvatu Filipu Kaušiću, inicijatoru osnivanja Zagrebačkog sveučilišta, najizvođenijem hrvatskom piscu u inozemstvu Milanu Begoviću, hrvatskom književniku i povjesničaru Pavlu Ritteru Vitezoviću i hrvatskom svećeniku, teologu i piscu Juraju Križaniću na zgradi gdje je svojedobno bio u Beču Collegium Croaticum, pa zatim hrvatskom glazbenom velikanu Ivanu pl. Zajcu, Josipu Juraju Strossmayeru, Antunu Baueru, Juraju Dobrili i Franji Račkom u Augustineumu – dvorskoj crkvi u Beču itd. Na popisu brojnih Brajinovićevih aktivnosti su i postavljena poprsja bivšem austrijskom potkancelaru i ministru vanjskih poslova dr. Aloisu Mocku u Selcima na otoku Braču, Ruđeru Boškoviću i Josipu Sliškoviću, pioniru radija u Austriji, u Tehničkom muzeju u Beču...

Ovim projektima je neumorni dr. Brajinović u sklopu Austrijsko-hrvatskog društva u Beču, koje je lani također nagrađeno visokim odličjem austrijskog MVP-a za učinkoviti doprinos promicanju prijateljskih bilateralnih odnosa Austrije i Hrvatske i poticanje dijaloga između naroda, kultura i vjeroispovijesti, ukazao na isprepletenost, povezanost i međusobno obogaćivanje Hrvata i Austrijanaca u sklopu Europske zajednice. 

Pet sjajnih koncerata Jazzom završen Festival hrvatske glazbe u Beču

To je bio i glavni razlog da je austrijska ministrica za Europu, integraciju i vanjske poslove dr. Karin Kneissl odlučila, uz nagrađeni projekt "Europa Cafe" Nane Walzer i Daniela Gerera, između 60-tak projekata koji su se ove godine natjecali za ovu nagradu, nagraditi i europski angažman dr. Marijana Brajinovića "Poveljom za životno djelo". 

"Jako se veselim ovoj nagradi. Ona mi je poticaj za daljnji angažman, ali i obveza da nađem nekoga tko će nastaviti s ovim radom", rekao je dr. Brajinović, dodavši: "Kako sam kao stipendist austrijskog ministarstva vanjskih poslova završio postdiplomski studij na Diplomatskoj akademiji u Beču, a kao stipendist francuske vlade apsolvirao studij ENA – Ecole national d´ Administration tj. Francuske visoke škole za činovnike u Parizu, te potom dobio posao u austrijskom ministarstvu gospodarstva, red je da uloženi novac, a riječ je novcu poreznih obveznika, na neki način i vratim". Ono što je zasmetalo nagrađenog, kako nam je rekao, jest formulacija za "životno djelo", otisnula na Povelji.

Hrvatska tradicija LADO nakon Lisinskog osvojio i Beč

"To nekako zvuči kao da je čovjek na izmaku snaga", ustvrdio je dr. Brajinović, napomenuvši kako se nakon nagrade ne namjerava opustiti nego i dalje raditi na austrijsko-hrvatskom povezivanju i lobiranju za našu zemlju. A u to, nitko tko ga poznaje i ne sumnja. Zato čestitke na ovoj prestižnoj nagradi. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.