Hrvatska tradicija

LADO nakon Lisinskog osvojio i Beč

Foto: Snježana Herek
1/7
29.10.2018.
u 09:46

Osim gajdi, sopila, tamburice samice, dangubice, kozarice i šargije te duda, mihova, diplice, dvojnice, jedinke, ljierice i drugih srodnih glazbala, prisutni su mogli vidjeti i čuti druga vrlo zanimljiva tradicijska glazbala od cimbala do male harmonike triještine ili botunjere

"Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi" naziv je dojmljivog edukativno-umjetničkog koncerta orkestra našeg najpoznatijeg profesionalnog Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO, posvećenog tradicijskim glazbalima, održanog u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Fanny Hensel Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Beču.

Orkestar LADO svojim je sjajno uređenim programom, koji potpisuje voditelj Orkestra Alan Kanski, prikazao publici gotovo sva tradicijska glazbala koja su se svirala i još uvijek se upotrebljavaju u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.

Osim gajdi, sopila, tamburice samice, dangubice, kozarice i šargije te duda, mihova, diplice, dvojnice, jedinke, ljierice i drugih srodnih glazbala, prisutni su mogli vidjeti i čuti druga vrlo zanimljiva tradicijska glazbala od cimbala do male harmonike triještine ili botunjere.

Glazbeno putovanje hrvatskom instrumentalnom tradicijom počelo je tovarećom mužikom, običajem u Salima na Dugom Otoku, a završilo izvornom glazbom zelinskog kraja i Zelinskim mužikašima, čiji je aranžer A. Kanski. Jednom riječju bila je to fantastična promocija ne samo bogatstva i šarolikosti tradicijskih glazbala iz raznih hrvatskih područja nego i cijele Lijepe Naše.

Uoči koncerta održana je dvosatna radionica "Hrvatska tradicijska glazba" na kojoj su Alan Kanski i Stjepan Večković bečkim studentima glazbe i dramske umjetnosti iz raznih krajeva svijeta te njihovim profesorima i gostima, predstavili uživo tradicijska glazbala Hrvatske, na kojima su zatim i sami studenti imali priliku svirati. 

"Veseli me što je orkestar Ansambla, sastavljen od 14-ero vrsnih glazbenika multiinstrumentalista koji sviraju 80-ak tradicijskih glazbala, kroz ovaj program bečka publika dobro primila", rekao je umjetnički voditelj LADA Andrija Ivančan."Sjajan je to bio koncert i fantastična reakcija publike na naš edukativno-umjetnički program koji je pokazao ne samo svu raskoš hrvatske tradicijske glazbe i glazbala nego i talent članova orkestra Ansambla LADO koji su ga izveli. Sljedeće godine, u kojoj ansambl Lado obilježava sedam desetljeća postojanja, uz ovaj program pripremamo novi međunarodni program, od tradicijske glazbe do jazza, swinga i rock and rolla, kao i cjelovečernji plesni program posvećen Hrvatima stare dijaspore i Bosne i Hercegovine u kojem će biti koreografija vezanih uz običaje gradišćanskih Hrvata."

Zadovoljstvo koncertom izrazio je i glazbeni voditelj i dirigent LADA Bojan Pogrmilović, ustvrdivši kako je to bio "vatromet instrumentalnog umijeća koji je pokazao da se Hrvatska i Hrvati doista imaju čime ponositi."

"Sjajna je to promocija bogate i raznovrsne hrvatske glazbene baštine kojom je orkestar Ansambla LADO nakon Lisinskog osvojio i Beč", napomenuo je savjetnik ravnatelja KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Josip Nalis, koja je organizator 14. festivala hrvatske glazbe u Beču, u čijem je sklopu održan koncert. 

Domaćin koncerta bio je sveuč. asistent mr. Marko Kölbl iz Instituta za istraživanje narodne glazbe i etnomuzikologiju Bečkog sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost, koji je uz rektoricu mr. Urlike Sych uvodno pozdravio publiku u kojoj je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

"Veseli me da smo večeras ovu dvoranu, u kojoj uglavnom slušamo klasičnu glazbu, ispunili zvukovima drevne hrvatske tradicijske glazbe, uz jedinstvenu promociju hrvatskih tradicijskih glazbala", istaknuo je mladi gradišćanski Hrvat Kölbl, posebno zahvalivši sjajnim promotorima, Alanu Kanskom i Stjepanu Večkoviću te ostalim članovima Orkestra Ansambla LADO na nezaboravnom koncertu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije