Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Predsjednica Grabar-Kitarović u službenom posjetu Rumunjskoj

Hrvati su u Rumunjskoj organizirani u dvije udruge – Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj ima sjedište u Karaševu, a Demokratski savez rumunjskih Hrvata u Lupku
02. listopada 2017. u 09:08 1 komentara 1996 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Snježana Herek

Mala zajednica rumunjskih Hrvata, koju će ovaj tjedan posjetiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu svog službenog posjeta Rumunjskoj, jedna je od najstarijih te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih manjina.

Kolinda Grabar-Kitarović Queensland Rastužila ga hrvatska predsjednica pa joj je posvetio pjesmu

Hrvati su se na područje današnje Rumunjske doseljavali već od 14. stoljeća, a danas većina živi u sedam naselja u Karaš-severinskoj županiji na zapadu zemlje, stotinjak kilometara jugoistočno od Temišvara.

Kroz povijest rumunjski su Hrvati bili poznati kao Krašovani ili Karaševci. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Rumunjskoj živi 5408 Hrvata. Najveće je naselje rumunjskih Hrvata Karaševo, u kojemu se, od oko 3200 stanovnika, četiri petine izjašnjava Hrvatima.

Hrvatskim se jezikom u Karaševu i okolnim naseljima Lupku, Klokotiću, Nermetu, Jablči, Ravniku i Vodniku svakodnevno govori u domovima i u javnoj komunikaciji te se mala hrvatska zajednica u toj relativno izoliranoj rumunjskoj regiji smatra jezično i etnografski jednom od najbolje očuvanih hrvatskih manjina uopće.

Preci karaševskih Hrvata naselili su plato oko rječice Caras još u 14. stoljeću, a pretpostavlja se da su ondje došli iz sjeverozapadne Bosne ili iz Turopolja. Prema austrijskom popisu stanovništva iz sredine 19. stoljeća, na području rumunjskog Banata živjelo je oko deset tisuća Krašovana, koji su se tek nakon uspostave hrvatske neovisnosti početkom 1990-ih godina počeli masovno izjašnjavati kao Hrvati.

Predsjednica Grabar-Kitarović danas počinje trodnevni službeni posjet Rumunjskoj, gdje će se u Bukureštu sastati s najvišim rumunjskim dužnosnicima. U srijedu bi trebala u Temišvaru na tamošnjem sveučilištu Zapad nazočiti potpisivanju memoranduma o suglasnosti o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti te nakon toga posjetiti hrvatsku zajednicu u Karaševu, Lupku i Klokotiću.

Rumunjski ustav iz 1991. godine omogućio je pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji pravo na čuvanje, razvoj i istraživanje etničkog identiteta, pravo na školovanje na hrvatskom jeziku, pravo na zastupnika u parlamentu te pravo službene uporabe hrvatskog jezika na sudu. 

U Rumunjskoj djeluje sedam hrvatskih vrtića, pet osnovnih škola od 1. do 4. razreda te tri od 1. do 8. razreda i jedna gimnazija, koju polazi ukupno oko 600 učenika. Na Sveučilištu u Bukureštu od 1994. godine u ponudi je učenje hrvatskoga jezika, a od 2008. postoji i Lektorat za hrvatski jezik i književnost.

Hrvati su u Rumunjskoj organizirani u dvije udruge – Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj ima sjedište u Karaševu, a Demokratski savez rumunjskih Hrvata u Lupku – te u više kulturno-umjetničkih društava i sportskih klubova.

Kolinda Grabar-Kitarović Otvaranje tržišta Premijeri Australije i Novog Zelanda o posjetu Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović Zajedništvo Salzburški Hrvati zamolili predsjednicu: Stvorite ozračje povoljno za povratnike Kolinda Grabar-Kitarović U kolovozu Predsjednica će posjetiti Hrvate u Sydneyu, Melbourneu i Geelongu
  • Deleted user:

    bas me zanima..okle oni u rumunjskoj..iz irana ili posli staljingrada..