Klosterneuburg

Karamazov, Paro i Jugović pružili Austrijancima impresivan društveni doživljaj

Josip Čenić
15.05.2019.
u 08:41

Čestitke organizatoru za koncert velikih glazbenih umjetnika dolaze i nekoliko dana poslije njegova održavanja, sa svih strana, iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske

Svjetski poznati lutnjista i gitarista Edin Karamazov, Zeničanin sa zagrebačkom adresom te hrvatski mandolinista i gitarista Igor Paro i fortepijanista Hrvoje Jugović, upriličili su u donjoaustrijskom Klosterneuburgu nedaleko od Beča koncert za pamćenje.

Na programu su bila djela Carlattija, Mozarta, Beethovena, Giulianija i Moschelesa. Izvrsni izvođači, do kraja ispunjena dvorana, obilje emocija, vrhunsko muziciranje na povijesnim instrumentima... 

Čestitke organizatoru za koncert velikih glazbenih umjetnika dolaze i nakon nekoliko dana od njegova održavanja, sa svih strana, iz Austrije, Mađarske, Slovačke i Hrvatske. Naravno, i bravuroznim glazbenim umjetnicima, koji su Austrijancima ponudili impresivan društveni doživljaj. Za vrhunsko muziciranje i odabir zahtjevnog repertoara publika ih je, opijena čarobnim zvucima gitara, mandoline i fortepijana, nagradila dugotrajnim pljeskom i povicima "bravo majstori".

Magnet koji je privukao mnogobrojnu publiku bio je nedvojbeno Edin Karamazov, jedan od najpoznatijih europskih svirača lutnje i klasične gitare, višestruki dobitnik najprestižnijih svjetskih nagrada. Poznat i po tome da na lutnji prati engleskog gitaristu svjetskog glasa Stinga.

No, nakon što je "glazbeno-istraživački troja" Karamazov-Paro-Jugović upriličio uzbudljivu i neponovljivu glazbenu poslasticu u raznim izvedbama, oduševljenju publike nije bilo kraja. Što nije nikakvo čudo! Jer Edin Karamazov je, kako je stajalo u najavi, "advokat novog, rijetkog ili neobičnog i prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinirajući duh smjelog istraživanja sa zadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju".

Igor Paro, poznati hrvatski gitarist i lutnjist koji je klasičnu gitaru diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1986. godine te studirao ranu glazbu, renesansne i barokne lutnje od 1988. do 1995., također je veliki glazbeni znalac koji svoje dugogodišnje iskustvo u sviranju povijesnih instrumenata primjenjuje i na gitaru, izvodeći gitarističke skladbe 19. stoljeća na vjernim kopijama iz tog razdoblja. Osnovao je i barokni ansambl Capella Zriniana 2017. godine s ciljem istraživanja i predstavljanja glazbe iz vremena i okruženja Zrinskih i Frankopana.

Pijanist Hrvoje Jugović, Zagrepčanin je s bečkom adresom. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Beču. Kao glazbenik na povijesnim klavirima, glavni fokus mu je na glazbi druge polovice 18. stoljeća i početka 19. stoljeća, ali glazbi i prvih kompozitora koji su pisali za klavir. Jugovićev najnoviji istraživačko-umjetnički projekt jest sudjelovanje u seriji koncerata na originalnim instrumentima.

Koncerti se održavaju dijelom na instrumentima iz "Zbirke Gabriel" u gradu Klosterneuburgu, u sklopu kulturne manifestacije "Dani stare glazbe", u čijem je sklopu održan i koncert nezaboravnog "trojca". Najvažniji instrument iz spomenute zbirke je Arpeggione, raritetni instrument, mješavina gitare i violončela, ovjekovječen u Schubertovoj "Arpeggione Sonati".
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije