PRIZNANJE

Kantautor Josip Čenić postao 'počasni član' Hrvatskog centra u Beču

Josip Čenić
Foto: Petar Tyran
1/2
20.03.2020.
u 22:37

Priznanje, čestitke i poklone Čeniću su uručile glavna tajnica Hrvatskog centra Gabrijela Novak-Karall i članica Centra Eva Tyran, a nazočni su bili, dok još nije bilo zabrane okupljanja, i brojni gradišćanski Hrvati iz Beča i Gradišća te ostali Hrvati koji žive i rade u Beču i okolici

Kako se je koronavirus uvukao već tjednima u sve društvene pore i postao naš svakodnevni podstanar, u zaborav su pala i ona vesela i hvale vrijedna događanja. Jedno od njih je i posebno priznanje Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču, koji je poznatog hrvatskog glazbenika, kantautora i jednog od osnivača „Dubrovačkih kavaljera“ s bečkom adresom  Josipa Čenića, nagradio „Počasnim članstvom“ , povodom njegovog 60. rođendana.

„Ako je to itko zaslužio, onda je to naš Josip, koji preko 30 godina surađuje s gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj Italiji i svuda gdje god ih ima“, rekao je kurator Hrvatskog centra i urednik Hrvatskih novina Petar Tyran za Večernji list. Istakao je kako je „Počasno članstvo“ novoutemeljeno priznanje Hrvatskog centra i da ga je dosad jedino dobila bivša hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Priznanje, čestitke i poklone Čeniću su uručile glavna tajnica Hrvatskog centra Gabrijela Novak-Karall i članica Centra Eva Tyran, a nazočni su bili, dok još nije bilo zabrane okupljanja, i brojni gradišćanski Hrvati iz Beča i Gradišća te ostali Hrvati koji žive i rade u Beču i okolici.

„Do srca me je dirnulo ovo priznanje mojih dragih prijatelja gradišćanskih Hrvata. Jako sam počašćen i ganut ovom nagradom. Ja sam iz Trstena, pa je nagrada zapravo otišla u Dubrovačko –neretvansku županiju“, rekao je za Večernji list Čenić dodavši:

„Kad čovjek dođe u Hrvatski centar, osjeća se kao kod kuće! Kako vidite to se osjeća i na udaljenosti od 950 kilometara od Trstena“. Napomenuo je kako je osobno i s Dubrovačkim kavaljerima u Hrvatskom centru od prvih dana lijepo primljen i da su u tom su prostoru imali čitav niz samostalnih glazbenih nastupa ili su bili pratnja književnicima, slikarima i predavačima u sklopu njihovih kulturnih priredbi i manifestacija.

Ono na što je Čenić posebno ponosan je da na tradicionalne Božićne koncerte Dubrovačkih kavaljera već godinama, kako je rekao, dolaze Hrvati, i mladi i stari, i iz stotinjak kilometara udaljenog Gradišća.

Ono što mnogi ovdje u Austriji ističu je da su Josip Čenić i Dubrovački kavaljeri, inače i dobitnici Večernjakove domovnice, koji ove godine slave 35- godišnjicu svog postojanja, postali „most povezivanja“ gradišćanskih, ali i svih ostalih Hrvata s Dalmacijom i Hrvatskom.

„Posebno mi je drago da je Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj gostovao  2012. u Dubrovniku, u čemu nam je pomogla voditeljica dubrovačkog Ureda Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara. Gostovali su i u crkvi sv. Vida u mom rodnom Trstenom. Prekrasan i nezaboravan doživljaj. Tu treba spomenuti i plodonosnu suradnju s Linđom. Volio bi da se ona nastavi. Tu su i gostovanja kod moliških Hrvata itd.

Što reći nego da gradišćanski Hrvati mogu mnogima biti za primjer kako se čuvaju hrvatski korijeni, kultura i jezik, jer njima to uspijeva već 500 godina“, rekao je Josip Čenić. Dodao je kako bi gradišćanske Hrvate trebale više poduprijeti i Austrija i Hrvatska, jer su „to zaslužili“.

Napomenuo je kako je Hrvatski centar otvoren svim ljudima dobre volje, a udomio je i mnoge udruge i društva suvremenih hrvatskih doseljenika kao primjerice Hrvatsku maticu, Austrijsko-hrvatsko društvo, KUD Napredak i druge.

„U Hrvatskom centru rade entuzijasti i volonteri koji su vezani uz rodnu grudu njihovih predaka i ništa im nije teško. I zato ih treba više poduprijeti“, ustvrdio je Čenić. Otkrio nam je kako je tim divnim ljudima njegova pokojna majka, inače pjesnikinja, koja je boravila u Gradišću 1974. godine kod obitelji Vlašić sa svojom sestrom Brankom Zaradić, poznatom umirovljenom lektoricom Bečke slavistike, posvetila pjesmu „Majkama u Gradišću“.

„Tu sam pjesmu pjevao i s Kolom Slavuj u Beči i Trstenom na promociji mamine knjige Utjeha u križu“, rekao je Čenić.
A potvrda da jabuka ne pada daleko od stabla je i činjenica da ovaj uvijek dobro raspoloženi i po naravi skroman kantautor, ove godine slavi i 30 godišnjicu kako je napisao pjesmu „Jedna je Hrvatska“, koja je obišla cijeli svijet i pjeva se ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje gdje god žive Hrvati.

„Da, ponosan sam da je ova moja pjesma postala evergreenom“, istakao je Čenić dodavši kako uz dvije navedene obljetnice, 35-godišnjicu Dubrovačkih kavaljera i 30-godišnjicu pjesme „Jedna je Hrvatska“, ove će godine proslaviti i 10-godišnjicu njegove pjesme „Molitva sv. Pavlu apostolu“.

Što na kraju reći, nego čestitke ovom marljivom glazbeniku na tri obljetnice, i uspješnom promoviranju Hrvatske diljem svijeta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije