Predavanje u Beču

Bivša hrvatska diplomatkinja upozorava: Prvo je važno upoznati i cijeniti svoje

Zdenka Weber
Foto: Snježana Herek
1/5
07.04.2017.
u 09:59

Izuzetno dobro posjećen događaj završen je tvrdnjom da je "Hrvatska mlada država, ali stara višestoljetna kultura"

"Kulturna diplomacija – osobna iskustva i šire", naziv je predavanja koje je nedavno u Hrvatskom centru u Beču održala hrvatska muzikologinja, glazbena publicistkinja, diplomatkinja, predavačica i pedagoginja dr. Zdenka Weber. 

Uputivši na važnost promoviranja hrvatske kulture, govoreći o području djelovanja kulturne i javne diplomacije te suvremenom brendiranju domovine, predavačica je dala zanimljiv osvrt i na konkretne rezultate svoga rada tijekom gotovo dva desetljeća u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

>> Večernjakovo priznanje Petru Tyranu

"Iako sam od lani u mirovini, ne mirujem, nego svoje znanje i veliko iskustvo prenosim na mlade naraštaje i sve ostale poklonike kulturnih zbivanja, izuzetno važnih za promidžbu Hrvatske", rekla je dr. Weber, dodavši da "dok glava radi i noge nose".

"Da bi se brendirala Hrvatska, treba isticati naše najpozitivnije stvari, našu bogatu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, kulturno-povijesne spomenike, naše sjajne sportaše i sportska postignuća", naglasila je bivša diplomatkinja.

Predavanje je otvoreno Bečkim kongresom 1815. godine te kasnijim saznanjima o kulturnoj diplomaciji kao dijelu međunarodne politike i diplomacije u službi izgradnje nacionalnog interesa, a nastavljeno je osnivanjem Francuske alijanse 1883., prvog kulturnog Instituta u svijetu.

Izuzetno dobro posjećen događaj završen je tvrdnjom da je "Hrvatska mlada država, ali stara višestoljetna kultura" te kako je prvo važno upoznati i cijeniti svoje, a potom upoznati i poštovati tuđe, što je, kako je istaknula predavačica, "osnova za razumijevanje i uspješnu međunarodnu suradnju".

Ova višestruko nagrađivana hrvatska kulturna djelatnica i diplomatkinja sama za sebe kaže da je od najranijeg djetinjstva imala poriv i želju postati "animatoricom kulture", što je i ostvarila. 

Među brojnim priznanjima, izdvojila je dva dobivena od tadašnjeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za zasluge na kulturnom povezivanju Hrvatske i Njemačke, "Hrvatski pleter" (1999.) i Odličje Danice hrvatske s likom Marka Marulića (2000.) za vrijeme mandata u Berlinu te francusko odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres (2004.).

"'Vitez umjetnosti i književnosti' veliko mi je francusko priznanje jer sam i doktorirala na pariškoj Sorboni na temu 'Recepcija glazbe Claudea Debussyja' te sam cijeli život ostala frankofon i frankofil. Uz to što volim Hrvatsku, volim i Njemačku, Francusku i Austriju", zaključila je naša sugovornica.

Dr. Zdenka Weber rođena je 1950. godine u Varaždinu. Diplomirala je njemački jezik (1972.) te engleski jezik i književnost (1974.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i muzikologiju (1975.) na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Predavala je na brojnim višeškolskim ustanovama u domovini i izvan nje. Autorica je niza znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka (više od 3500) u zemlji i inozemstvu.

Predavanju je bio nazočan i savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić. 

Organizirala ga je Matica hrvatska Beč, na čelu s mladom hrvatskom muzikologinjom dr. Željkom Caparin.

>> Istra kroz glazbu i književnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije